Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Téged is érint, ha te is vissza szoktad vinni az 50 Ft-os palackokat a visszaváltó automatába
Mindenegyben Blog - 2024. szeptember 05. (csütörtök), 08:36

Téged is érint, ha te is vissza szoktad vinni az 50 Ft-os palackokat a visszaváltó automatába

Hirdetés
Hirdetés
2024 szept 05

Téged is érint, ha te is vissza szoktad vinni az 50 Ft-os palackokat a visszaváltó automatába

A visszaváltási rendszer egyre népszerűbb Magyarországon, hiszen naponta már 6 millió palackot, üveget és dobozt váltanak vissza az országban. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. jelentése szerint ez néhány hét alatt összesen 150 millió visszaváltott csomagolást jelent, ami hatalmas lépés a környezetvédelem és az újrahasznosítás irányába. Ha te is részt veszel a palackok visszaváltásában, akkor biztosan érdemes tudnod a rendszer fejlődéséről és a legfrissebb információkról!

A vállalat közleményében hangsúlyozta:

Hirdetés
[ ]

„a visszaváltási rendszer a pozitív környezetvédelmi hatásai mellett hosszú távon a hazai ipart is szolgálja, mert méri, számolja, anyaga szerint csoportosítja és szállítja az italcsomagolások hulladékát, ami erősítheti a hazai újrahasznosítási ipart és segíti tervezését.”

A MOHU vállalása, hogy az indulástól számított harmadik évre teljesíti a minimum 90 százalékos visszaváltást Magyarországon.

Az adatok szerint augusztus 16-ig több mint 5,5 milliárd forint visszaváltási díjat fizettek be a gyártók. A fogyasztóknak megtérített összeg már eléri a 7,2 milliárd forintot, vagyis csaknem 1,7 milliárd forintot előlegez meg a gyártóknak a MOHU, mert a gyártók csak utólag, havonta fizetik be ezt az összeget.

A visszaváltások csaknem 90 százalékában a boltban levásárolható utalvány formájában kérik vissza a pénzt a vásárlók, ez eddig több mint 6 milliárd forintot jelent. A visszaváltók mintegy 13 százaléka bankszámlára utaltatja a pénz, jótékonyságra pedig körülbelül 0,4 százalékuk ajánlja fel. Jelenleg mintegy 3200 ponton lehet automatákban visszaváltani, és mintegy 1000 kézi visszaváltó hely van.

Megéri visszaváltani a palackokat, ennek több oka is van

Hirdetés

Újrahasznosított termékként a palackok visszakerülnek a körforgásba. A palack fajtájától függetlenül 50 forint visszaváltási díjat térítenek vissza, ráadásul a rendszernek köszönhetően a hazai gazdaság is értékes újrahasznosítható alapanyaghoz juthat, nyersanyagot biztosítva az új palackok gyártásához.

Legyél részese a körforgásos gazdálkodásnak, védd te is a környezetet az 50 Ft-os palack visszaváltásával!

Fogyasztói információk a visszaváltási pontokról

A palackok visszaváltása a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben, illetve az önkéntesen csatlakozó gépi vagy kézi visszaváltó partnerek folyamatosan bővülő körénél lehetséges. Ezek helyéről a MOHU honlapján vagy a kötelező visszaváltási rendszer applikációban tájékozódhat.

A 2024. január 1. előtt már polcokra került termékeken még nem szerepel a visszaváltási logó, így nem kell utánuk visszaváltási díjat fizetni. Ezeket a palackokat éppen ezért nem lehet majd visszaváltani sem.

Milyen palackokat tudok visszaváltani az automatákban?

  • Kizárólag a 2024. január 1. után forgalomba hozott palackok, amelyeken a visszaváltási logó szerepel, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülnek, ezek után kell a vásárláskor megfizetni az 50 Ft/palack visszaváltási díjat;
  • A kötelező kötelezően visszaváltási díjas rendszerbe tartozást a palackokon kötelezően feltüntetett logó jelzi, továbbá a korábban forgalomba hozott ugyanolyan típusú termékhez tartozó vonalkódhoz képest ÚJ VONALKÓDON kerülnek forgalomba;
  • A korábban forgalomba hozott termékek továbbra is forgalmazhatók, ezekre továbbra sem kell megfizetni a visszaváltási díjat, de a visszaváltásuk sem lehetséges – az ezáltal meg sem fizetett – visszaváltási díj visszatérítése mellett.

Nagyon fontos, hogy ne nyomd össze az 50 Ft-os palackot! Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés