Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Rémálom jön az orbáni megszorítás után: Kamatemelésbe kezdenek a bankok, elszállhatnak a hitelek
Mindenegyben Blog - 2024. július 12. (péntek), 06:55

Rémálom jön az orbáni megszorítás után: Kamatemelésbe kezdenek a bankok, elszállhatnak a hitelek

Hirdetés
Hirdetés
2024 júl 12

Hatalmas Ütés Magyar Péternek Váratlan Forrásból

A kormány bankadó bejelentése után gyorsan jelentkeztek a nem várt következmények. Az index.hu szerint a lakáshitel teljes hiteldíj mutató (THM) plafonjának eltörlése és a banki különadók emelése miatt változások várhatóak a kamatlábakban. Nagy Mártonék megtartották a bankok extraprofitadóját, és az nemzetgazdasági miniszter szerint a bankok képesek ezt kifizetni.

Annak ellenére, hogy több ágazatban kivezetik az extraprofitadót, a bankokkal kötött „megállapodás” továbbra is érvényben van. Nagy Márton szerint a kormány betartotta azt az ígéretét, hogy nem emel bankadót, „ezt a kormány betartotta” – hangsúlyozta. Az idei évben a teljes bankadó összege 270 milliárd forint.

Hirdetés
[ ]

Az Orbán-kormány célja, hogy a bankok vásároljanak 2027 utáni lejáratú állampapírokat, de mivel ez nem történt meg, módosítani kellett a szabályokat. A bankok kamatemeléssel reagálhatnak az adóemelésre, bár bizonyos szegmensekben még mindig lehetnek kamatcsökkentések, ahol a bankok versenyezni szeretnének a jó ügyfelekért. Az új kormánydöntés az extra tranzakciós illetékről alapvetően átalakítja a bankok hitelárazási gyakorlatát, de a számla- és bankkártyacsomagok, valamint a tranzakciók díjait befagyasztották.

Gergely Péter, a biztosdontes.hu pénzügyi szakértője szerint a pénzintézetek a megnövekedett költségeket más területeken igyekeznek majd behozni, leginkább a hiteltermékek esetében. Július 1-től a kormány döntése értelmében a pénzintézeteknek nem kell alkalmazniuk a korábban „önként vállalt” lakáshitel THM-plafont, ami azt jelenti, hogy hiteleik teljes hiteldíj-mutatója (THM) meghaladhatja a 7,3 százalékot.

Az OTP Bank már meg is emelte a lakáshitelek kamatait, az emelés mértéke 0,87 és 1,02 százalék között volt. A K&H Bank is jelezte, hogy hozzányúl a lakáshitel kamataihoz. A K&H kamatváltoztatásai differenciáltak, van olyan szegmens, ahol még csökken is a kamatszint. Az öt évig fix törlesztőrészlettel bíró, legalább 20 millió forintos jelzáloghitelt igénylő ügyfelek, akik minimum 500 ezer forintos havi jóváírást vállalnak, a korábbi 6,79 százalék helyett szerdától 6,69 százalékos kamat mellett kaphatnak hitelt. Más jövedelemsávban, illetve más időtávra fixált kölcsönöknél azonban az 500 ezres jövedelem is csak „maximum arra elegendő, hogy a kamatszint változatlan maradjon.”

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés