Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Óriási károkat okozott a szlovákiai földrengés, amelyet Magyarországon is érezni lehetett
Mindenegyben Blog - 2023. október 22. (vasárnap), 17:42

Óriási károkat okozott a szlovákiai földrengés, amelyet Magyarországon is érezni lehetett

Hirdetés
Hirdetés
2023 okt 22

Hétfő este Szlovákia keleti részén földrengés történt. Az ott élők szerint erős volt a rengés, a falak megremegtek, és a tárgyak a földre zuhantak - írja a Parameter.sk.

A hivatalos weboldal szerint rendkívül erős 5,2-es földrengés rázta meg Kelet-Szlovákiát, az epicentrum 22 kilométerre volt Humennétől. A határon túl is érezték a rengéseket, Lengyelországból és Magyarországról is jelentették, de Szlovákia más részeiről is.

 

„Megerősíthetem, hogy volt szeizmikus mozgás az ország keleti részén. A pontos értékeket és a lokalizációt egyelőre nem tudom megerősíteni" - mondta Csicsay Krisztián, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szeizmológiai osztályának vezetője.

A felújítási munkálatok Szlovákiában lassan haladnak a 2023. október 9-én bekövetkezett 5-ös erősségű földrengés miatt. Az érintett járás vezetője elmondta, hogy összesen 62 épületet kell felújítaniuk, és 16-ot teljesen le kell bontaniuk. Hozzátette, hogy ivóvízzel kapcsolatos problémáik is vannak.

Hirdetés
[ ]

Erős földrengés volt Szlovákiában, Homonna városában, amit Magyarországon, Lengyelországban és Ukrajnában is éreztek. Az Android Earthquake Alerts System 5-ös erősségűre becsülte a földrengést.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium röviden beszámolt arról, hogy mi okozta a rengést. Mint írták, az Afrikai Kőzetlemez folyamatosan északi irányba sodródik és nekiütközik a stabil Európai Táblának, ami folyamatos feszültségfelhalmozódást okoz.

Hirdetés

A szlovák belügyminisztérium szerint a földrengés nem követelt halálos áldozatokat, és sérültekről sem tudnak, de számos épület és lakóház megrongálódott a Varannói, a Homonnai és a Sztropkói járásban.

Az Újszó szerint lassan halad a károk helyreállítása, ráadásul az érintett településeken a kutak nagy része szennyezetté vált, így ivóvízből is hiány van a helyieknek.

A portál információi szerint jelenleg Gyapáron (Dapalovce), Felsőtokajon (Tokajík), Lakácson (Lukácovce) és Zemplénpálhegyen (Pakostov) fertőzött a kúti víz.

Az Eperjesi Járási Hivatal vezetője, Peter Harvan elmondta, hogy a földrengés miatt összesen 62 épületet kell felújítaniuk, 16-ot pedig teljesen le kell bontaniuk.

"Vízzel kapcsolatos problémáink is vannak, a higiénikusok segítségét kértük az ügyben. Várhatóan hétfőn mintát vesznek azokból a kutakból, amelyekből ivóvizet nyernek ki a lakosok" – tette hozzá a hivatal vezetője.

Kapcsolódó cikkünk
Óriási lehet a baj, elrendelték a terrorkészültséget Magyarországon

Óriási lehet a baj, elrendelték a terrorkészültséget Magyarországon

A Védelmi Tanács ülése után a...

Elolvasom a cikket
Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés