Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Nyugdíjkorhatár emelés Magyaroszágon! Itt vannak minden amit tudni kell róla! -
Mindenegyben Blog - 2024. szeptember 25. (szerda), 15:40

Nyugdíjkorhatár emelés Magyaroszágon! Itt vannak minden amit tudni kell róla! -

Hirdetés
Hirdetés
2024 szept 25

Nyugdíjkorhatár emelés Magyarországon: Amit tudnod kell a jövőbeni változásokról!

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon Magyarországon szükség lesz-e a nyugdíjkorhatár emelésére a közeljövőben. A NyugdíjGuru legfrissebb hírleveléből és Farkas András nyugdíjszakértő elemzéseiből kiderül, hogy a kérdés továbbra is aktuális, de az emelés szükségessége csak a távolabbi jövőben lehet égető probléma.

Hirdetés
[ ]

Miért nem most emelik a nyugdíjkorhatárt?

Farkas András szerint a nyugdíjkorhatár emelésére azért nincs még közvetlen szükség, mert a magyarországi várható élettartam „fájdalmasan rövid” az uniós átlaghoz képest. Az Európai Unióban a 65 éves életkorban várható további élettartam a férfiaknál átlagosan 17,3 év, a nőknél 20,9 év. Ezzel szemben Magyarországon a férfiak 65 évesen még csak 13,2 évet, a nők pedig 17,3 évet élhetnek tovább.

Így állunk jelenleg

A nyugdíjkorhatár Magyarországon jelenleg 65 év, amelyet mind a férfiaknak, mind a nőknek el kell érniük a teljes nyugdíjhoz. Azonban a nők esetében létezik egy kedvezményes lehetőség is, amely lehetővé teszi, hogy a nyugdíjba vonulás átlagos kora 61-62 év körül mozogjon, ha bizonyos feltételek teljesülnek. Ezzel szemben a férfiaknak mindenképpen meg kell várniuk a 65 éves kort.

Mi várható a jövőben?

Hirdetés

Bár a nyugdíjkorhatár emelése nem aktuális most, a demográfiai változások miatt 2035 után várhatóan egyre fontosabb kérdés lesz. A nyugdíjszakértő szerint ekkor kezdik el mérlegelni a nyugdíjba vonulást a Ratkó-unokák generációja, akik az 1973 és 1977 között születtek. Ennek következtében a nyugdíjasok száma drámaian megemelkedhet, a jelenlegi 2 millióról akár 2,3 millióra is nőhet néhány év alatt.

A nyugdíjkorhatár emelésének valós indoka

A nyugdíjkorhatár emelése valójában nem csupán demográfiai kérdés, hanem az aktív járulékfizetők számának fenntartása is. A cél, hogy az emberek hosszabb ideig aktív dolgozók maradjanak, és ne nyugdíjasként töltsenek több időt, hiszen a járulékfizetők számának csökkenése jelentős terhet róhat a nyugdíjrendszerre.

Mikor lehet érdemi változás?

Farkas András szerint a nyugdíjkorhatár kérdése a következő évtized közepétől kerülhet igazán napirendre. Az emelés mértéke és időzítése azonban számos tényezőtől függ, többek között a demográfiai trendektől és a várható élettartam alakulásától.

Összegzés: Jelenleg a magyar nyugdíjkorhatár 65 év, és egyelőre nincs közvetlen szükség annak emelésére. Azonban 2035 körül a demográfiai változások miatt a nyugdíjkorhatár emelésének kérdése újra aktuálissá válhat. A cél, hogy a lakosság hosszabb ideig aktív dolgozóként járulékot fizessen, és a nyugdíjrendszer fenntartható maradjon.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés