Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Meghalt Kőnig Tamás
Mindenegyben Blog - 2024. október 14. (hétfő), 13:18

Meghalt Kőnig Tamás

Hirdetés
Hirdetés
2024 okt 14

Elhunyt Kőnig Tamás Ybl Miklós-díjas építész

Mély fájdalommal értesültünk róla, hogy hetvenhárom éves korában elhunyt Kőnig Tamás, az Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építész. Halálhírét hétfőn a Magyar Építőművészek Szövetsége közölte a közösségi oldalán.

Hirdetés
[ ]

Kőnig Tamás 1951-ben született, és 1974-ben szerezte diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Munkássága során folyamatosan törekedett a szakmai megújulásra: 1981 és 1982 között az Iparművészeti Főiskolán képezte tovább magát. Tanári pályafutása is kiemelkedő volt, hiszen 1994-től a Budapesti Műszaki Egyetemen tervezést tanított, de oktatott a Soproni Egyetemen és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán is.

Szakmai karrierje során több építészirodában dolgozott, köztük az Ipartervnél és a Stúdió R Tervező Irodában. 1989-től Wagner Péterrel közös építészirodát tartott fenn, ahol számos jelentős projekt született.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. 1991-ben Ybl Miklós-díjat kapott, majd 1997-ben az Europa Nostra-díjat, 1998-ban pedig a Pro Architectura-díjat ítélték oda neki.

Kőnig Tamás nevéhez számos ikonikus épület és műemlék-rekonstrukció fűződik. Kiemelkedő alkotásai közé tartozik az újpesti OTP-irodaház, valamint a soproni Petőfi Színház és a Pápai Városi Bíróság felújítása. Neves műemlék-rekonstrukciói közé tartozik az Arany János Színház, a Károlyi-palota, az Andrássy úti Krausz- és Wahrmann Mór-palota, valamint a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga.

Kőnig Tamás személyével a magyar építészet egyik meghatározó alakját veszítette el. Művei és tanítványai révén hagyatéka azonban tovább él, és maradandó hatással lesz a hazai építészeti kultúrára.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés