Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Meghalt Király Levente, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja,
Mindenegyben Blog - 2024. július 30. (kedd), 12:56

Meghalt Király Levente, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja,

Hirdetés
Hirdetés
2024 júl 30

Meghalt Király Levente, a Szegedi Nemzeti Színház Ikonja

Mély fájdalommal közölte a hírt a Szegedi Önkormányzat, hogy elhunyt Király Levente, a Nemzet Színésze, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja és Szeged város díszpolgára. A város és Botka László polgármester mély megrendüléssel értesült a legendás színművész haláláról.

Király Levente 1937-ben született Budapesten, és 1959-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még ugyanabban az évben csatlakozott a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol azonnal megszerették egymást a várossal és a társulattal. Király Levente a színház vezető művésze és a prózai tagozat kiemelkedő tagja lett.

Pályája során Király Levente sokoldalú tehetségével hódította meg a közönséget. Klasszikus nagyoperettek táncoskomikusi szerepeiben aratott sikereket, majd a világirodalom nagy klasszikusainak karaktereit formálta meg emlékezetesen. Közönségkedvenc volt többek között Mercutióként a „Rómeó és Júliában”, Falstaffként a „IV. Henrikben”, és Figaróként Beaumarchais darabjában. Talán leginkább Tevje szerepében az „A hegedűs a háztetőn” című musicalből vált ismertté, mellyel nemcsak hazai, hanem nemzetközi sikereket is elért, például a társulat Monte-Carlo-i vendégjátékán.

Király Levente a Szegedi Szabadtéri Játékokon is rendszeresen fellépett, olyan darabokban, mint a „Cyrano de Bergerac” és a „La Mancha lovagja”. Emellett több magyar filmben is jelentős szerepeket vállalt, és gyakran vendégszerepelt budapesti színházakban.

Hirdetés

Művészi pályafutása során számos kitüntetésben részesült:

  • 1967-ben Jászai Mari díjat kapott,
  • 1969-ben Juhász Gyula díjat nyert,
  • 1984-ben Makó Lajos díjat vehetett át,
  • 1986-ban az Érdemes művész címet érdemelte ki,
  • 2003-ban elsőként kapta meg a Szegedi Nemzeti Színház színészei közül a Kossuth-díjat,
  • 2006-ban a Nemzet Színésze címet is elnyerte.

1986-tól a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja volt. 1996-ban nyugdíjba vonult, de továbbra is aktív maradt a színház életében, ellenállva a budapesti ajánlatok csábításának. Szegeden maradt, ahol tapasztalatait és szeretetét fiatalabb kollégáival osztotta meg, segítve pályájuk alakulását. 2007-ben Szeged város díszpolgárává választották.

Király Levente színművészt Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről. Emléke és művészi öröksége örökre megmarad a színházkedvelők szívében.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés