Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Kedves mindenki! Mély fájdalommal tudatjuk ,hogy Attila meghalt!
Mindenegyben Blog - 2023. június 27. (kedd), 15:21

Kedves mindenki! Mély fájdalommal tudatjuk ,hogy Attila meghalt!

Hirdetés
Hirdetés
2023 jún 27

Kedves Mindeneki:

2023.06.20.-án a délutáni órákban barátom és volt tűzoltó kollégám a KRESZ szabályait betartva közlekedett motorkerékpárjával a soroksári úton, amikor egy figyelmetlenül sávot váltó gépkocsi nekiment. Az ütközés következtében elesett és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. 41 éves és három gyerek apukája volt.

A Veled Vezetünk Autósiskola felfüggeszti minden motorkerékpár jogosítvánnyal kapcsolatos képzését.
Véleményem szerint a ma Magyarországon kialakult közlekedési helyzet nem alkalmas arra, hogy kezdő motorkerékpárosokat képezzünk. Értem ezalatt a közúthálózat fokozott ütemben történő romlását és a közlekedési morálban egyre inkább megjelenő negatív jelenségeket.
Az utak burkolatának nagymértékű romlása nem csak komoly anyagi plusz költséget jelent a járművek tulajdonosainak, de sokszor rendkívül balesetveszélyesek is.
Ehhez járulnak még hozzá például a lekopott útburkolati jelek és a sokszor növényzettel benőtt, ezáltal nem látható jelzőtáblák.
A közlekedési kultúránkban széles körben tapasztalható negatív jelenségek szintén nem segítik a biztonságot. Nap mint nap látható, hogy vannak olyanok, akik már szinte úgy közlekednek, ahogy éppen nekik tetszik. Áthajtanak a piros jelzésen, nem veszik figyelembe a záróvonalat, az előzni tilos táblát vagy éppen a sebességkorlátozást. Az irányjelzőt nem használók tábora most gyorsabban terjed, mint a Covid. Sokan pedig olyan helyen parkolják le a járművüket, ahol tilos, vagy nem tilos ugyan, de balesetveszélyes helyzetet teremtenek vele.
Már egy ideje gondolkoztam azon, hogy valamit jó volna tenni annak érdekében, hogy ne ilyen körülmények között keljen közlekednünk, de mit is tehet egyetlen ember? Próbáltam alkalmazkodni és csak magamban vagy néha hangosan mérgelődtem a kialakult helyzet miatt.
Most viszont történt valami, amin nem tudok és nem is akarok "némán" túllépni!
2023.06.20.-án a délutáni órákban barátom és volt tűzoltó kollégám a KRESZ szabályait betartva közlekedett motorkerékpárjával a soroksári úton, amikor egy figyelmetlenül sávot váltó gépkocsi nekiment. Az ütközés következtében elesett és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. 41 éves és három gyerek apukája volt.
A motoros képzés szüneteltetése mellet ezentúl az oktatói munkám során tapasztalt szabálytalanságokat és veszélyes közlekedési helyzeteket videófelvételek és fényképek segítségével közzé fogom tenni. Remélve ezzel, hogy minden érintett és illetékes jó irányban változtat a bemutatott hibákon, vagy helytelen közlekedési magatartásán.
Véleményem szerint az egyre növekvő sűrűségű forgalomban csak akkor lehetünk a lehető legnagyobb biztonságban, ha mindannyian betartjuk a szabályokat és lehetőség szerint segítjük közlekedési partnereinket.
T. Attila emlékére

Az utak minőségének romlását, a lekopott útburkolati jeleket, a közlekedők figyelmetlenségét és az irányjelző használatának mellőzését sorolja fel az okok közt a dunavarsányi Veled Vezetünk Autósiskola tulajdonosa, aki egy június 20-án történt halálos közlekedési baleset után Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy bizonytalan időre felfüggeszti a motoros képzéseket.

„Véleményem szerint a ma Magyarországon kialakult közlekedési helyzet nem alkalmas arra, hogy kezdő motorkerékpárosokat képezzünk”

– írta bejegyzésében Nagy Lajos gépjárművezető-oktató. Bejegyzése szerint nagy mértékben romlik az utak burkolata, ami komoly pluszköltséget jelent a motorosoknak és rendkívül balesetveszélyes is. „Ehhez járulnak még hozzá például a lekopott útburkolati jelek és a sokszor növényzettel benőtt, ezáltal nem látható jelzőtáblák.”

Nagy Lajos szerint rendkívül rossz a közlekedési morál is: „nap mint nap látható, hogy vannak olyanok, akik már szinte úgy közlekednek, ahogy éppen nekik tetszik. Áthajtanak a piros jelzésen, nem veszik figyelembe a záróvonalat, az előzni tilos táblát vagy éppen a sebességkorlátozást.

Az irányjelzőt nem használók tábora most gyorsabban terjed, mint a Covid.

Sokan pedig olyan helyen parkolják le a járművüket, ahol tilos, vagy nem tilos ugyan, de balesetveszélyes helyzetet teremtenek vele.”

Az oktatót telefonon hívtuk fel. Mint a Telexnek elmondta, akkor döntött a motoros tanfolyamok felfüggesztése mellett, amikor június 20-án egy barátja halt meg a Soroksári út és a Kén utca találkozásánál történt balesetben, miután a buszsávon haladva összeütközött egy taxival. A posztban erről ezt írta: barátja és volt tűzoltó kollégája halt meg, aki szerinte a KRESZ szabályait betartva közlekedett. „41 éves és három gyerek apukája volt.”

Hirdetés
[ ]

Az esetről elsőként a Baleset-info honlap írt, innen származnak a cikkünkben az esetről szereplő képek is.

A június 20-án, a Soroksári út és a Kén utca találkozásánál történt balesetben részt vevő taxi – Fotó: baleset-info.hu

Bár a baleset körülményei egyelőre nem tisztázottak, Nagy Lajos szerint érdemes megnézni a helyszíni fotókat, amelyek szerint az autó jobb első része sérült. Az oktató ugyan nem szeretne szakvéleményt alkotni a történtekről, de a látottak alapján valóban úgy tűnik, hogy a motoros nem az autó mögött, a visszapillantó tükör látóterében haladt a kritikus pillanatokban, hanem már majdnem elment mellette.

Az oktató szerint a motorosok és az autósok esetében egyaránt gyakran előfordul, hogy csak a visszapillantó tükörbe néznek a sávváltás előtt, így nem veszik észre a holttérben, vagy az előttük és mellettük haladó másik járművet. A szakember hozzáteszi, szintén gyakori baleseti ok, hogy a különböző kategóriájú járművek vezetői egyáltalán nem számolnak a másfajta járművek mozgásának sajátosságaival, vagy az ezeket vezetők tájékozódási képességének korlátaival.

A motorkerékpár és a taxi ütközése során súlyosan megsérült 41 éves férfi a kórházban meghalt – Fotó: baleset-info.hu

Sokszor azért alakulnak ki balesetveszélyes közlekedési helyzetek, mert az autók visszapillantó tükrében kis felületen látszódnak a motorosok, ugyanakkor lényegesen gyorsabban manővereznek bármilyen autónál, busznál vagy teherautónál. Nagy Lajos szerint részben így történhet meg, hogy a sávváltásra készülő autó nem veszi észre őket, majd a manőver pillanatában felbukkannak ugyan a tükörben, de az autós ekkor már nem néz oda, és elsodorja a motort.

Hirdetés

Végignéztük az utóbbi napok motoros baleseteiről készült beszámolókat. Amint azt korábbi cikkünkben megírtuk, múlt szerdán egy 62 éves osztrák férfi az M1-es autópályán szenvedett halálos balesetet, amikor feltehetően későn észlelte, hogy az előtte haladó autó a forgalom miatt fékez, majd motorjával hátulról belerohant.

A baleset miatt egy újabb szakaszon alakult ki torlódás az autópálya Budapest felé haladó oldalán, ahol egy furgon vezetője nem tudott megállni a belső sávban előtte torlódó autók mögött, elrántotta a kormányt, a mögötte haladó motorcsapat több tagja pedig nekiütközött. Közülük egy nő súlyos-életveszélyes sérülésekkel került kórházba, további három társát pedig agyrázkódással és gerincsérülésekkel vittek el a mentők. Június 23-án a Kerepesi úton történt újabb motorbaleset, amelyben egy Harley-Davidsont vezető nő hajtott fel a járdára, ahol a tűzcsapnak ütközött és életét vesztette. Másnap a XI. kerületben, a Budafoki út és a Hengermalom út kereszteződésében ütközött össze egy autó és egy robogó, és meghalt az utóbbit vezető férfi.

Az oktató szerint a felelősség sokszor közös, csakúgy, mint amikor egy nagyobb busz vagy teherautó kanyarodik szűk íven és az orra vagy fara átmegy a szomszédos, akár szembejövő sávba. Az ebből adódó balesetveszélyt a közlekedési helyzet résztvevőinek közös előrelátásával lehetne elkerülni, de Nagy Lajos úgy látja: ez ugyanúgy nem jellemző, mint az irányjelző megfelelő használata bármely jármű-kategória esetében, vagy akár az, hogy egy bizonyos útkereszteződések előtt, valamint az összes körforgalom bejárati pontján az autósok sávjuk jobb szélére húzódnának, hogy helyet adjanak a náluk gyorsabb motorosoknak, illetve a kerékpárosoknak.

Az oktató a fentiek mellett komoly problémának látja azt is, hogy egyre több helyen kopnak le az útburkolati felfestések, ezért nemcsak a tanulók jönnek zavarba, amikor irányban kell tartaniuk az autót vagy a motort, de a többi közlekedő is. A rutintalanok esetében szintén gond, ha folyamatosan az úthibákra kell figyelniük, miközben igyekeznek megszokni a jármű kezelését, vagy a forgalom ritmusát. Ezen nem segít az sem, hogy sok helyen növények takarják a közlekedési táblákat, így utóbbiakat csak közvetlen közelről lehet leolvasni.

Bár információink szerint idén májusban valamivel több mint ezren vizsgáztak le sikeresen korlátlan A kategóriára, vagyis szereztek motorjogosítványt Magyarországon, és egy-két korábbi évben tapasztalt kiugrástól eltekintve ez a szám nagyjából az átlagnak felel meg, összességében kevesebben szereznek jogosítványt Magyarországon, mint eddig. Ennek nemcsak az az oka, hogy jelentősen drágulnak a tanfolyamok, de az is, hogy a motoros képzéseken szigorúbb feladatokat vezettek be, például változtattak a manőverezési gyakorlatokhoz használt bójapálya kialakításán is.

A rendőrségi statisztika szerint az idei év első öt hónapjában a baleseteknek mintegy 3-3 százalékát okozták motorosok és segédmotorkerékpár-vezetők, az esetek 9 százalékáért tették felelőssé a kerékpárosokat, míg 68 százalékukért az autósokat. Azért lehetnek félrevezetőek ezek a számok, mert a statisztikák az okozók számát és arányát összesítik, vagyis ezekből nem derül ki, hogy az összes eset milyen arányban oszlik el az áldozatok közt.

Korábbi videónkban megismerhették annak a motorosnak az esetét, aki a veszprémi elkerülőút közelében szenvedett súlyos balesetet. Ugyanebben a videóban részletesen beszéltünk azokról a tipikus esetekről is, amikor a motoros vezetéstechnikai hibája, vagy egy másik közlekedő figyelmetlensége, esetleg az általánosan jellemző gyorshajtás miatt történt baleset.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés