Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Itt a vége!Ennyi volt! Betiltották az energiaitalok forgalmazását a kiskorúaknak
Mindenegyben Blog - 2024. február 20. (kedd), 17:17

Itt a vége!Ennyi volt! Betiltották az energiaitalok forgalmazását a kiskorúaknak

Hirdetés
Hirdetés
2024 feb 20

Itt a vége!Ennyi volt! Betiltották az energiaitalok forgalmazását a kiskorúaknak

A román képviselőház kedden jelentős többséggel hagyta jóvá azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja az energiaitalok értékesítését a kiskorúaknak.

Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt eladni

Ez a szabályozás megtiltja, hogy a 18 év alatti személyek számára eladják azokat a italokat, amik legalább két olyan összetevőt tartalmaznak, mint a koffein, taurin, karnitin, guarana, glükuronolakton vagy egyéb, a központi idegrendszert serkentő anyagok. Ez a korlátozás kiterjed az italautomatákban és az online értékesítés során történő árusításra, valamint az egészségügyi és oktatási intézményekben való elérhetőségre is. Továbbá, a szabály betiltja ezeknek az italoknak az árusítását és hirdetését iskolák és kórházak egy kilométeres körzetében.

Ekkora összegre büntetik a kereskedőket, ha megszegik

Az előírások megszegése kihágásnak minősül, amelyet 25 000 és 100 000 lej (1,9 – 7,8 millió forint) közötti bírsággal, illetve a kereskedelmi tevékenyég egytől két hónapig terjedő felfüggesztésével sújthatnak.

Így szavazták meg a betiltást

A kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói által tavaly ősszel előterjesztett javaslatot 238 képviselő támogatta, egy ellenezte, 12-en tartózkodtak.

Az előterjesztők indoklása szerint az utóbbi évtizedben rohamosan emelkedett az energiaital-fogyasztás a fiatalok és kiskorúak körében. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egy 2013-ból származó felmérése szerint ez európai felnőttek 30, a kamaszok 68, és a 10 év alatti gyermekek 18 százaléka fogyasztott energiaitalokat, a román közegészségügyi intézet figyelmeztetése szerint pedig a hazai piacon alkoholt is tartalmazó energiaitalok is megjelentek, amelyeknek a címkéi nem figyelmeztetnek a központi idegrendszerre gyakorolt káros hatásokra.

Hirdetés
[ ]

A törvényjavaslat kezdeményezői szerint a fiatal felnőttek, és az őket utánzó tizenévesek körében nagyon elterjedté vált (mintegy 70 százalékra tehető) az alkohol és energiaitalok együttes fogyasztása, ami megtévesztő lehet az ittasság szintjét illetően és elősegíti a függőség kialakulását.

Ennyi probléma volt eddig az energiaitalokkal

Bukarestben 2014 és 2016 között 15 kamaszt szállítottak kórházba mérgezéses tünetekkel, tavaly pedig egy 17 éves kamasz életét is vesztetette a túlzott energiaital-fogyasztás következtében – olvasható a törvény indoklásában.

A jogszabályt a szenátus már elfogadta, hatályba lépéséhez csak az államfő aláírására van szükség.

Magyarországon is bevezetnéd?

Magyarországon két éve történt eset ?

Energiaitalokat ivott, meghalt a 14 éves Máté.. Szülei összetörtek a fájdalomtól!A szülők felelőtlensége, hogy a gyerek ihat energia italt..Máté életével fizetett a szülei felelőtlenségéért

Elájult, kifordult a padból, majd meghalt egy 14 éves fiú a hatvani Kossuth Lajos általános iskolában.

Hirdetés

Nem sokkal az első tanítási óra megkezdése előtt esett le Máté a tanterem padlójára az iskolapadból. Két tanár is megpróbálkozott az újraélesztésével, de a 7.A osztályos gyerek már nem reagált semmire. Több mentőállomásról is elindult egy-egy rohamkocsi a gyermek segítségére, a mentőautóktól az iskola előtti tér nehezen volt megközelíthető.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a tizennégy éves hatvani fiú újraélesztését a kiérkező mentőegységek emelt szintű beavatkozás keretében vették át. Az ellátásba egy gyermekrohamkocsi orvosa is bekapcsolódott, hosszan küzdöttek a beteg életéért, de sajnos nem lehetett megmenteni a fiút. A halál okát igazságügyi orvos szakértői vizsgálat állapíthatja majd meg.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata a Blikk kérdéseire elmondta, az ügyben semmiféle rendőri intézkedés, még terület lezárás, helyszín biztosítás sem történt. A rendőrség tudomása szerint természetes halált halt a gyermek, amit a halál beálltát megállapító helyszíni orvosi szakvélemény is megállapított, így jelenleg sem közigazgatási, sem büntetőjogi eljárás nem indult az ügyben. Ha a boncolás közben kiderülne, a fiú mégsem betegsége miatt vesztette életét a rendőrség is bekapcsolódik a vizsgálatba.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés