Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Inspiráló példa: Kerecsendi roma lány gyerekként esélytelennek hitte, ma már szociális munkás diplomával büszkélkedhet!Gratuláljunk neki sok szívecskével ❤
Mindenegyben Blog - 2024. augusztus 06. (kedd), 07:52

Inspiráló példa: Kerecsendi roma lány gyerekként esélytelennek hitte, ma már szociális munkás diplomával büszkélkedhet!Gratuláljunk neki sok szívecskével ❤

Hirdetés
Hirdetés
2024 aug 06

Jónás Szimonetta: A Szegénységből a Diplomáig

Jónás Szimonetta egy Heves megyei kis faluban, Kerecsenden nőtt fel, ahol roma anya és nem roma apa gyermekeként kezdte életét. Általános iskolásként még azt gondolta, soha nem lesz érettségije, de idén júniusban diplomát szerzett az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetemen. Új cikksorozatunkban olyan roma fiatalokat mutatunk be, akik a negatív sztereotípiákat legyőzve kitörtek a szegénységből és sikeres, diplomás emberekké váltak.

Hirdetés
[ ]

Magyarországon hivatalos nyilvántartás hiányában csak becsléseket lehet tenni arról, hogy évente hány roma fiatal szerez diplomát. Az országban jelenleg tizenegy roma szakkollégium működik, amelyek tárt karokkal várják a hátrányos helyzetű roma és nem roma diákokat, segítve őket a felsőoktatásba való bejutásban és a diplomához vezető útjukon.

Oláh Zsolt, a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium igazgatója szerint az elmúlt években már feltehetően az ezret is átlépte azoknak a roma fiataloknak a száma, akik részben a szakkollégiumi hálózat és civil szervezetek segítségével, részben saját kitartásuknak köszönhetően diplomát szereztek és kitörtek a mélyszegénységből.

© Jónás Szimonetta

Jónás Szimonetta is a Jezsuita Roma Szakkollégium tanulója, ahol olyan inspiráló közösségre talált, amely segítette őt abban, hogy megtalálja identitását és céljait. Június végén az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen szerezte meg diplomáját felekezeti szociális munkás alapszakon.

Hirdetés

Szimonetta gyerekkora nem volt egyszerű. A helyi szegregált általános iskolában tanult, ahol nem kapott megfelelő motivációt. Idősebb féltestvére példáját követve döntött úgy, hogy középiskolai tanulmányait Egerben folytatja, ahol hamar kiderült, hogy le van maradva társaitól. A helyi tanodában külön foglalkozásokkal sikerült felzárkóznia, és a Világítani Fogok egyesület önkénteseinek köszönhetően elsőként hallott az egyetemi életről és annak előnyeiről.

A budapesti látogatások és az egyesület tagjai motivációt adtak neki, amit korábban sem az általános iskolában, sem a középiskolában nem kapott meg. Bár első érettségije nem sikerült a legjobban, kitartása végül meghozta gyümölcsét, és felvették az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemre.

Szimonetta azt mondja, hogy nem felejtette el, honnan jött, és végzettségét arra szeretné fordítani, hogy a hozzá hasonlóan szegénységben felnövő roma gyerekeknek segítsen. Továbbtanuláson is gondolkodik, mesterképzésre szeretne menni a jövőben, hogy még több segítséget nyújthasson a rászorulóknak.

Szimonetta példája inspiráció lehet mindazok számára, akik a szegénység és a nehézségek ellenére is képesek kitörni és megvalósítani álmaikat.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés