Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
HATALMAS TRAGÉDIA !Gyászba borult Magyarország! Meghalt a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
Mindenegyben Blog - 2021. szeptember 12. (vasárnap), 11:44

HATALMAS TRAGÉDIA !Gyászba borult Magyarország! Meghalt a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

Hirdetés
Hirdetés
2021 szept 12

Meghalt a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

Török Ferenc Kossuth-díjas építész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze szeptember 10-én családja körében elhunyt. A gyászhírt családja közölte az MMA elnökségével.

Török Ferenc 1936. október 22-én született Budapesten, édesapja vasesztergályos, édesanyja varrónő volt, a szülői házban tapasztalt szeretet kihatott az építész fiuk egész pályafutására – írja a Wikipedia. 1955-ben kitűnő eredménnyel érettségizett a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, a műegyetemi diplomamunkáját 1960-ban védte meg jeles eredménnyel, diplomatervét „Diplomadíjjal” tüntették ki.

Hirdetés
[ ] Hirdetés

Weichinger Károly hívására az egyetem Középülettervezési Tanszékére került, mint tanársegéd, majd Gádoros Lajos kérésére a rajzi tanszék oktatója lett. Tanítással egy időben jelentős tervezési megbízásai is voltak: Művésztelep Szentendrén (1963), OTP társasházak a budai várban (1965). Kétéves szakmai gyakorlatát a KÖZTI-ben töltötte, Gádoros Lajos műtermében ismerkedett meg Kotsis Ivánnal és Id. Janáky Istvánnal. Az egyetemre a Középülettervezési Tanszékre tért vissza ahol 1968-ban adjunktus, 1983-ban docens lett.

Ebben az időben már jelentős tervezési feladatokat készített: 1979-ben a kisvárdai járási művelődési központ, 1975 és 1988 között tervei szerint épült fel a nagydobszai, nemeshetési, balatonfenyvesi, a révfülöpi, az edelényi, és az ábrahámhegyi templom. 1982-ben építész-oktató munkásságáért és alkotó építészeti tevékenységéért Ybl Miklós-díjat kapott. Egyetemi keretek között sajátos magánpraxist folytatott Balázs Mihály tanártársával, szoros kapcsolatban a megrendelőkkel, a helyi egyházakkal.

1995-ben Kossuth-díjat kapott „kimagasló értékű építészeti – különösen templomépítő – munkásságáért, iskolateremtő oktató és alkotó tevékenységéért", 1996-ban a bencés rend Pro Pannonhalma díjjal jutalmazta. További jelentős elismerései: Pro Architectura-díj, Az év művésze díj-Nyíregyháza, Csonka Pál-érem, Kotsis Iván-érem.

2005-ben nyugdíjba vonult, de a magánpraxisát nem adta fel teljesen. Tagja volt a Magyar Építőművészek Szövetségének, a Magyar Építészkamarának, a Magyar Művészeti Akadémiának és a Professzorok Batthyány Körének.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés