Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Hatalmas fordulat !Harmadszorra is Újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait - itt az eredmény
Mindenegyben Blog - 2024. július 12. (péntek), 18:41

Hatalmas fordulat !Harmadszorra is Újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait - itt az eredmény

Hirdetés
Hirdetés
2024 júl 12

Hivatalosan is Karácsony Gergely Budapest Főpolgármestere

Harmadszor is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást – ezúttal 293 szavazattal

A Végeredmény Bejelentése

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek délelőtt hivatalosan is bejelentette a 2024-es főpolgármester-választás végeredményét. Az eredmények szerint Karácsony Gergely 293 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot, így megtartotta főpolgármesteri pozícióját és növelte előnyét az előző újraszámoláshoz képest. Ezzel vélhetően végleg eldőlt, hogy október 1-től Karácsony Gergely marad Budapest első embere. Vitézy Dávid gratulált a győztesnek.

Az NVB ülésén 16 fő volt jelen, és egyetlen napirendi pontként a főpolgármester-választás eredményének megállapítása szerepelt. Az ülésen elhangzottak szerint július 9-11 között újraszámolták az 1367 szavazókörzet összes érvényes voksát. Az NVB 781 767 érvényes és 24 548 érvénytelen szavazatot talált, melyek közül 371 538-at Karácsonyra, 371 245-öt Vitézy Dávidra adtak le. Grundtner András, a harmadik jelölt, 38 984 szavazatot kapott.

Hirdetés
[ ]

Vélemények és Reakciók

Hirdetés

Az ülésen Litresits András szocialista NVB-tag egyetértett az eljárással és megköszönte az újraszámolásban résztvevők munkáját, remélve, hogy anyagilag is megtérítik azt. Csonka Krisztián, az LMP delegáltja az újraszámolás indokoltságát hangsúlyozta, mivel ezres nagyságrendű rosszul elkönyvelt voks volt. Véleménye szerint automatikussá kellene tenni az újraszámolást ilyen minimális különbségek esetében. Fazekas Tamás, a Párbeszéd delegáltja megnyugtatónak nevezte, hogy mindhárom számlálás esetében ugyanaz a győztes jött ki, de sürgette a választási rendszer korrekcióját és az online szavazás bevezetését. Az NVB-tagok végül egyhangúlag elfogadták a határozattervezetet.

Vitézy Dávid a Facebookon közölte: „A választás éjjele óta végig azt mondtam: amint a választási eredmény végleges, és Karácsony Gergely akár csak egy szavazattal is előttem lesz, akkor természetesen a választás győztesének és a következő ciklus legitim főpolgármesterének fogom tekinteni. Ez a pillanat most következett el. Gratulálok neki. A Budapest vezetésében rejlő óriási lehetőség és felelősség továbbra is az övé, ehhez jó munkát kívánok neki!”

Az Újraszámolás Története

Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza után a Kúria rendelte el a szavazatok újraszámlálását. Az NVB szavazatszámlálói kedden kezdték meg a számolást. Az első nap a legtöbb helyen gond nélkül zajlott, a második és a harmadik nap békésen telt, és sajtóinformációk szerint mintegy 200 szavazattal vezetett Karácsony Gergely. Az NVB péntek reggel még megvizsgálta azokat a szavazatokat, amelyeket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámolás során érvénytelennek vagy vitathatónak találtak. Ilyen szavazatból az előzetes hírek szerint pár száz darab lehetett.

Az újraszámolás sajtónyilvánosan zajlott, az NVB-tagok, a nemzetközi megfigyelők, valamint a főpolgármester-jelöltek delegáltjai is jelen voltak. A folyamatot a Kúria képviselői, valamint Vitézy Dávid és Karácsony Gergely delegáltjai is felügyelték. A jogi huzavona során a DK-MSZP-Párbeszéd támogatással indult Karácsony Gergely győzött Vitézy Dávid ellen, aki az LMP és a civilek jelöltje volt. Vitézy már a választás éjszakáján felvetette a szavazatok újraszámolásának szükségességét, és határidőn belül megtámadta az eredményt. Az alkotmányjogi panasz és az újraszámolás után végül Karácsony Gergely maradt Budapest főpolgármestere.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés