Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Figyelem! Változás a munka törvénykönyvében – a munkaidő beosztást érinti! Dolgozók százezreinek fontos információk! Itt vannak a legfontosabb tudnivalók
Mindenegyben Blog - 2017. november 02. (csütörtök), 18:15

Figyelem! Változás a munka törvénykönyvében – a munkaidő beosztást érinti! Dolgozók százezreinek fontos információk! Itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Hirdetés
Hirdetés
2017 nov 02

Módosítani kell majd a munkaidő-beosztást? Változhat az Mt.

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő törvények és egyes egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat még egyelőre a parlament döntésére vár. A munka törvénykönyve néhány rendelkezését is érinti ennek, a 202. §-a érintit. A mentesített keretösszeg vonatkozásában ugyancsak kezdeményezték az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény módosítását.-írja az adozona.hu.

Hirdetés
[ ]

Munkafeltételek, munkaidő-beosztás.

Az Mt. 51. § (3) bekezdése alapján csak olyan munkára lehet alkalmazni a munkavállalót, amely nem járhat a testi alkatára vagy fejlettségére rá hátrányos következményekkel. A módosítás még ezt kiegészítené, hogy köteles módosítani a munkáltató a munkafeltételeket, a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel,és köteles ennek megfelelően módosítani a munkaidő-beosztást is.

A munkahelyi egészség és biztonság területén intézkedéseket ír elő, a várandós, a gyermekágyas vagy szoptató munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről szóló 92/85/EGK irányelv 5. cikke, így annak érdekében rögzít munkáltatói kötelezettséget, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a várandós és szoptató munkavállalók munkahelyi kockázatnak való kitettsége.

A 60. § (1) bekezdésére tett módosítási javaslatot, ennek a rendelkezésnek történő megfelelés indokolja. A jelenlegi szabályozás szerint a munkavállaló számára az egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, abban az esetben, ha várandóssága megállapításától egészen a gyermeke egyéves koráig nem foglalkoztatható az addigi munkakörében..A módosítás előírná, , hogy a munkáltatónak kötelezettsége a munkavállaló más munkakörbe történő áthelyezését megelőzően: a munkafeltételek és/vagy a munkaidő-beosztás átalakítása, természetesen a fent idézett 51. § (3) bekezdésének megfelelő alkalmazása mellett, és abban az esetben, ha ezek a feltételek nem módosíthatóak, kizárólag csak ezt követően lehetséges, hogy számára az egészségi állapotának megfelelő munkakört ajánljanak fel.

A kismamákat ez a rendelkezés valóban kedvezően érintené, mert pont ebben az időszakban van szükségük a legkevésbé a változásra, és a módosításnak köszönhetően továbbra is a saját munkakörüket láthatnák el. Kérdés csak az, ha például a munkáltató azt állítja, nincs lehetősége a feltételek módosítására, és ezt még igazolni is tudja, abban az esetben mivel támasztja alá ennek ellenkezőjét a kismama, mert inkább munkaszervezéssel kapcsolatos kérdésnek tekinthető a munkafeltétel és a beosztás, amelyeket nem lehet minden esetben objektíven megítélni.A gyakorlatban eddig is eszerint járt el a munkáltató, amennyiben akart, mert előnye származik ebből a megoldásból neki is. remélhetőleg többeket „ösztönöz” majd a kötelező rendelkezés remélhetőleg többeket „ösztönöz” majd a kötelező rendelkezés Remélhetően több munkáltatót fog ösztönözni, amennyiben elfogadják a módosító javaslatot.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés