Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Ez az apró gyümölcs a világ egyik legerősebb antioxidánsa. Rendkívül hasznos, ha ízületi vagy veseproblémákkal küzdesz!
Mindenegyben Blog - 2022. május 01. (vasárnap), 17:47

Ez az apró gyümölcs a világ egyik legerősebb antioxidánsa. Rendkívül hasznos, ha ízületi vagy veseproblémákkal küzdesz! (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2022 máj 01

Ez az apró gyümölcs a világ egyik legerősebb antioxidánsa. Rendkívül hasznos, ha ízületi vagy veseproblémákkal küzdesz!

Nem mindenki szereti, mert ha nem teljesen érett, elég savanykás, és fura íze is van, de az egres valóságos kincs. A népi orvoslás szerint, rendszeres fogyasztása köszvény, vese- és hólyagbántalmak esetén jó hatású. Orvosok, kutatók megállapították, hogy pektin tartalma azonos az almáéval. A pektin a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a rendszeres fogyasztása rendszerezi a székletet.

 

Élettani/táplálkozástani hatásai

Hirdetés
[ ]

A köszméte vitamintartalma (A, B1, D) kiemelkedő, illetve közepes (C, E). Utóbbi két vitaminról azt tartják, hogy antioxidánsként a rák ellen is védi szervezetünket, bár ez tudományos szempontból még nem bizonyított minden kétséget kizáró módon. Ásványi anyagai közül fontos a kálium, kalcium, vas és a foszfor.

Rostforrásként étrendünk fontos kiegészítője lehet. Rostjai közül legjelentősebb a pektin, amely segíti a bélműködést, és kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet. De az emésztést más módon is segíti: a benne található szerves savak és nyomelemek a belső elválasztású mirigyek, a máj, szív és vese működését kedvezően befolyásolják. Fogyasztása hasznos ízületi és veseproblémák esetén is.

Minek nevezzelek?

Hirdetés

Kevés gyümölcs elnevezése ennyire változatos országunk tájegységei szerint. Nem véletlen ez, hiszen őshonos növényről van szó. Az egres név Czuczor-Fogarasi: A magyar nyelv szótára (1862) szerint a latin agrestis (mezei, vad) szóból ered, onnan vette át az olasz, a német és egyes szláv nyelvek. Mondják az éretlen savanyú szőlőre is: „Szőlőt várt, egrest szedett”. Ugyanezen szótár szerint a pöszméte elnevezés a „szösz” jelentésű „pösz”-ből származik.

A köszméte/pöszméte elnevezés a Tiszántúl északi részére, illetve a Hajdúságra jellemző, míg apiszke a Duna-Tisza közén és a Jászságban terjedt el. Kivétel ez alól dél-kelet-alföldi püszke, illetve a Felvidék és a Borsod vidéke, ahol büszkének nevezik. Az egresegyértelműen a Dunántúlon használatos név.

Manapság előfordulhat, hogy a család az ebédhez egrest kér, amit az anya köszméteszószként készít, bár a recept piszkemártást ír.

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

  • A köszmétét az érettség különböző állapotaiban különböző célokra lehet felhasználni (ld. lentebb). Ennek megfelelően vásároljuk, illetve szüreteljük.
A cikknek még nincs vége, lapozz!
Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés