Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Ez a het­ven­éves, ócska szov­jet hajó süllyedt el 7 má­sod­perc alatt
Mindenegyben Blog - 2019. június 03. (hétfő), 18:32

Ez a het­ven­éves, ócska szov­jet hajó süllyedt el 7 má­sod­perc alatt (1. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2019 jún 03

Egy szov­je­tek által le­se­lej­te­zett régi hajó volt a Hab­le­ány, ami szer­dán el­süllyedt a Dunán. Két éve már volt egy mű­szaki hibás bal­esete: le­ta­rolta a Pe­tőfi híd­nál a par­tot és a mólót.

Ócska szovjet konstrukció

De hogy süllyedhetett el ilyen gyorsan a hajó? Erre talán magyarázatot ad, hogy egy igen régi szovjet konstrukcióról van szó. 1949-ben, vagyis 70 éve gyártották a Szovjetunióban, a mai Ukrajnához tartozó Herszonban. Ezt a típust csak 1965-ig gyártották, tehát már igen elavultnak számít. A szovjetek le is selejtezték, és rejtélyes körülmények között, a rendszerváltás zűrzavarában átkerült Magyarországra.  Szakszervezeti, vagyis SZOT-sétahajó lett belőle 1992-ben. Egy időben BKV-hajóként is funkcionált, majd tulajdonosváltás után mai tulajdonosa rendezvényhajóként működteti 2003 óta. A hajót azóta persze felújították már, üzemeltetője, a Panorama Deck szerint jó műszaki állapotban volt és minden műszaki engedélye megvolt.

A Hableánynak már volt egy balesete, műszaki hiba miatt két éve nekiütközött a Petőfi hídnál a partnak és a mólónak.

Hirdetés
[ ]

Az utasoknak esélyük sem volt a menekülésre

A pórul járt Hableány az ütközés szöge miatt süllyedt el szinte másodpercek alatt, az utasok nagy részének esélye sem volt a menekülésre.

„Ha a nagyobb hajó pont az orrával trafálta volna telibe a kisebbet, akkor jobb esélye lett volna az utasoknak és a legénységnek is. Ehelyett a Hableány oldalát találta el a hatalmas szállodahajó, ezzel megpecsételte a másik hajó sorsát. Nem roncsolódott a hajótest, hanem egy az egyben felborult. Ennek hatására betörtek az ablakok is, így szinte másodpercek alatt megtelt az utastér vízzel és a folyóba merült a szerencsétlenül járt turistahajó, annak ellenére, hogy mindegyik hajón van menekülési útvonal" – magyarázta lapunknak Révész Attila hajózási műszaki szakértő.

A cikknek még nincs vége, lapozz!
Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés