Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Döntött a korány! Maximum ennyi lehet a hőmérséklet!
Mindenegyben Blog - 2024. augusztus 25. (vasárnap), 06:19

Döntött a korány! Maximum ennyi lehet a hőmérséklet!

Hirdetés
Hirdetés
2024 aug 25

Döntött a kormány: Maximum ennyi lehet a hőmérséklet a kórházakban!

A kormány egy új rendelettervezetben szigorúan szabályozza a munkahelyi hőmérsékleteket, különös tekintettel az egészségügyi dolgozókra. Az új szabályozás szerint a kórházakban és más egészségügyi intézményekben a korrigált effektív hőmérséklet – amely magában foglalja a levegő hőmérsékletét, a relatív páratartalmat, a légsebességet és a hősugárzást – nem haladhatja meg a 24 Celsius-fokot. Ezzel a lépéssel a kormány célja, hogy minimalizálja a dolgozók hőterheléséből fakadó egészségügyi kockázatokat.

Hirdetés
[ ]

Szigorú szabályozás az egészségügyben

A rendelettervezet szerint a különböző ágazatok miniszterei saját hatáskörükben meghatározzák, hogy milyen mértékű káros hatásokkal kell szembenézniük az egyes területeken dolgozóknak. Pintér Sándor belügyminiszter, aki az egészségügyért és a szociálpolitikáért is felelős, külön figyelmet fordít arra, hogy a kórházi környezetben dolgozók hőterhelése minimálisra csökkenjen.

Orvosi vizsgálat alapján dönthetnek

A rendelet alapján a Belügyminisztérium alá tartozó szervek esetében, ahol a dolgozók jelentős hőterhelésnek vannak kitéve, orvosi vizsgálatok dönthetnek arról, hogy a munkavállalók alkalmasak-e a munkavégzésre. A szabadtéri munkakörnyezetben „melegnek” minősül a munkahely, ha a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 Celsius-fokot, és az országos tisztifőorvos hőségriasztást adott ki. Zárt térben pedig a munkahely akkor számít melegnek, ha a korrigált effektív hőmérséklet meghaladja a 24 Celsius-fokot.

Mi a helyzet a kórtermekben?

Hirdetés

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a legutóbbi Kormányinfón kiemelte, hogy sok kórház rendelkezik légkondicionáló berendezésekkel, de a túlterheltség gyakran problémát okoz. „Sok helyen működött a klíma, de a hálózat nem bírta a terhelést” – jegyezte meg. A miniszter szerint az idei forró nyár rávilágított arra, hogy a kórházi hálózatok fejlesztése hosszú távon elengedhetetlen, hiszen a jövőben is hasonló hőségre kell felkészülni.

Klímarendszerek fejlesztése és alapvető elvárások

A miniszter hangsúlyozta, hogy jelentős összegeket lehetne költeni a hálózatok fejlesztésére, de elsődleges cél, hogy a betegek ellátására szolgáló helyiségek klimatizáltak legyenek. Emellett Gulyás Gergely elvárásként említette, hogy a kórházak mosdóiban mindig legyen szappan és kéztörlő, biztosítva ezzel az alapvető higiéniai feltételeket.

A kormány célja tehát, hogy az egészségügyben dolgozók és a betegek számára is biztonságos és megfelelő munkakörülményeket biztosítson a jövőben. A rendelet véglegesítése és bevezetése érdekében a különböző minisztériumok és szakmai szervezetek közötti egyeztetések jelenleg is zajlanak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy sok kórházban van légkondicionáló, de ez nem mindig garantálja, hogy 40 fokos külső hőmérséklet esetén 22 fok legyen a kórházakban.

„Sok helyen működött a klíma, de a hálózat nem bírta a terhelést” – jegyezte meg. A miniszter szerint egy ilyen forró nyár után a fenntartóknak felül kell vizsgálniuk a lehetőségeket, hiszen hosszú távon ilyen meleg nyarakra kell készülni. Hozzátette, hogy jelentős összegeket lehetne költeni a hálózat fejlesztésére, de el kell érni, hogy a betegek ellátását szolgáló helyiségek klimatizáltak legyenek. A miniszter elvárásként említette meg azt is, hogy a kórházak mosdóiban legyen szappan és kéztörlő.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés