Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!
Mindenegyben Blog - 2024. szeptember 08. (vasárnap), 17:22

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Hirdetés
Hirdetés
2024 szept 08

Elhunyt Hámori András, A napfény íze világhírű producere

Hetvenegy éves korában elhunyt Hámori András, a világhírű filmproducer, aki számos nemzetközi sikerű film mögött állt. Hámori 1953 júliusában született Budapesten, és a nyolcvanas évek elején emigrált Kanadába, hogy filmes karrierjét ott folytassa. Pályafutása során világsztárokat hozott el magyar produkciókba, és nagy hatással volt a hazai filmiparra is. Londonban, Los Angelesben és Budapesten egyaránt otthonosan mozgott, és jelentős szerepet vállalt a Sorstalanság filmadaptációjának megszületésében is, mely a korábbi pénzügyi problémák miatt egy időre leállt.

Hirdetés
[ ]

Hámori András nevéhez fűződik A napfény íze című film, melyben Ralph Fiennes nyújtott emlékezetes alakítást, valamint olyan produkciók, mint a John Cusackkel forgatott Max, és az Adrien Brody főszereplésével készült Houdini minisorozat. Producerként és executive producerként tevékenykedett több nagy sikerű filmben, köztük az eXistenZ – Az élet játék, az Ópium: Egy elmebeteg nő naplója, valamint a Bakelit című filmekben.

Kepes András megemlékezése

Régi barátja, Kepes András megható szavakkal emlékezett meg Hámoriról, akivel a hetvenes évek végén ismerkedett meg a Magyar Rádió kulturális rovatában, ahol Kepes volt a vezető. Hámori „bohókás srácként” rajongott a filmekért, és hamarosan a Magyar Televízió filmrovatának vezetője lett. Kepes felidézte, hogy együtt dolgoztak a vörös szőnyeges eseményeken Cannes-ban, ahol nagy nevekkel, mint Fellini, Kuroszava és Tarkovszkij is találkozhattak.

Hámori akkoriban arról álmodozott, hogy világhírű filmproducerként vonul majd a vörös szőnyegen, szmokingban, de még mindig laza tornacipőben. „Magyarországon ezt nem érhette el, így végül a disszidálás mellett döntött” – emlékezett vissza Kepes. Hámori Párizsba, majd Kanadába költözött, ahol Robert Lantos oldalán vált a filmes világ részévé, mielőtt Los Angelesben önállósította magát.

Nemzetközi karrierje

Hirdetés

Hámori András karrierje során tagja volt az Amerikai Filmakadémiának, az Európai Filmakadémiának, a Kanadai Filmakadémiának és a British Academy of Film and Television Arts szervezetének is. Nevéhez számos nemzetközi siker fűződik, melyek révén világszerte elismerték munkásságát.

Az Indexnek tíz éve adott interjújában elmondta, hogy a Houdini forgatása kapcsán milyen kihívásokkal nézett szembe, és hogyan alakult kapcsolata az amerikai filmesekkel. Antal Nimródról úgy nyilatkozott, hogy "a Predátorral a háta mögött egy sokkal maszkulinabb rendező", és rámutatott, hogy az Amerikában dolgozó magyar filmesek gyakran identitászavarba kerülnek.

Egy elismert filmes öröksége

Hámori András számos nemzetközi és hazai sikerű filmet hagyott hátra, melyek továbbra is a magyar és nemzetközi filmvilág értékes részei maradnak. Ahogy Kepes András zárta megemlékezését:"Vonult a fesztiválokon a vörös bársonyszőnyegen, de én akkor már nem tolongtam ott a tömegben. Pedig tapsoltam volna neki. Nagyon hiányzik."

Kapcsolódó cikkünk
1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – tegnap éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Életének 103. évében elhunyt dr. George Berci (Bérci György), az egyetem Doctor Honoris Causa kitüntetettje. Négy...

Elolvasom a cikket
Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés