Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!
Mindenegyben Blog - 2024. augusztus 03. (szombat), 11:48

1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Hirdetés
Hirdetés
2024 aug 03

Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspöke elhunyt

Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspöke, életének 94. évében hunyt el – jelentette be a Szegeder a felsővárosi Szent Miklós-plébánia közlése alapján. A hírt a Szeged-Csanádi egyházmegye is megerősítette.

„Köszönjük a jó Istennek, hogy személyében az utolsó pillanatig is szolgálni akaró jó pásztort, püspököt, vezetőt, irgalmas szamaritánust, atyát ajándékozott nekünk!” – búcsúzott tőle a szeged-felsővárosi Szent Miklós-plébánia.

Hirdetés
[ ]

Gyulay Endre 1930-ban született Battonyán, és 1953-ban szentelték pappá a szegedi dómban, miután teológiai tanulmányait a Hittudományi Főiskolán végezte. Szeminaristaként olyan időszakban élt, amikor papi hivatása miatt üldöztetést szenvedett, többek között az ÁVO fenyegetései miatt.

„Ha egyszer hivatást kapott az ember, akkor akármerről fúj a szél, nem a szél irányába kell menni” – idézte Gyulay Endre visszaemlékezését a Délmagyar.

Pályafutása során több helyen szolgált segédlelkészként és plébánosként, majd 1972-től retorikatanár és lelki igazgató lett a Hittudományi Főiskolán és a Papnevelő Intézetben. Jelentős szerepet vállalt az ifjúsági pasztoráció és a Szent Gellért-napi ifjúsági találkozó megszervezésében.

1987-ben II. János Pál pápa nevezte ki a Szeged-Csanádi egyházmegye püspökévé. Püspöki jelmondata: „Föltámadott… ne féljetek!” Püspöksége alatt számos intézményt alapított és újított meg, beleértve katolikus iskolákat és óvodákat. Az ő közreműködésével tértek vissza a ferencesek az alsóvárosi kolostorukba és a Havas Boldogasszony-templomba.

Hirdetés

Aktívan részt vett a Szent István-napi ünnepségek szervezésében, és támogatta a szerzetesek visszatérését Szegedre. 1993-ban megszervezte az Egyetemi Lelkészséget és a Krízismegoldó Otthont, valamint otthont létesített értelmi fogyatékosok számára. Püspöksége alatt tizenhárom új templom épült az egyházmegyében.

1993-tól a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnökeként és az egyházi ingatlanokat rendező kormánybizottság tagjaként tevékenykedett. Kezdeményezte az „Igazságosabb és testvériesebb világot” című országos körlevél megalkotását. 1999-ben a Magyar Cserkészszövetség elnöke volt. Gyulay közéleti íróként is ismert, számos cikket írt, és gyakran nyilatkozott a médiában. 2006-ban vonult vissza, utódja Kiss-Rigó László lett.

utolsó interjú:

Kapcsolódó cikkünk
1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – tegnap éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Életének 103. évében elhunyt dr. George Berci (Bérci György), az egyetem Doctor Honoris Causa kitüntetettje. Négy...

Elolvasom a cikket
Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés