Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
1 perce jelentették be : nem minden nyugdíjas kap 13. havi nyugdíjat februárban. ⬇️ részletek ⬇️
Mindenegyben Blog - 2024. október 18. (péntek), 07:11

1 perce jelentették be : nem minden nyugdíjas kap 13. havi nyugdíjat februárban. ⬇️ részletek ⬇️

Hirdetés
Hirdetés
2024 okt 18

Ki jogosult a 13. havi nyugdíjra és a nyugdíjemelésre?

A 13. havi nyugdíj és az év eleji nyugdíjemelés mindig nagy figyelmet kap a magyar nyugdíjasok körében, hiszen ezek az intézkedések jelentős anyagi könnyítést jelentenek az idősek számára. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ki jogosult ezekre a juttatásokra, és milyen feltételeknek kell teljesülniük a kifizetésekhez.

Ki jogosult a 13. havi nyugdíjra?

A 13. havi nyugdíjra csak azok jogosultak, akik a tárgyévet megelőző év december 31-ig nyugdíjba vonultak. Ez azt jelenti, hogy aki például január 1-jén vonul nyugdíjba, az már nem részesül sem az emelt összegű nyugdíjban, sem a 13. havi nyugdíj kifizetésében abban az évben.

A nyugdíjtörvény kimondja, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjra jogosult mindenki, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév januárjában társadalombiztosítási nyugellátásban vagy más, a törvényben meghatározott ellátásban részesült. Ez a jogszabály pontosan meghatározza, hogy kiket érintenek ezek a kifizetések, és milyen esetekben jár a 13. havi nyugdíj.

Hogyan határozzák meg a 13. havi nyugdíjat?

A törvény szerint a tizenharmadik havi nyugdíj összege megegyezik a tárgyév január hónapjára a jogosultat megillető, a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára is folyósított, tizenharmadik havi nyugdíjra jogosító társadalombiztosítási nyugellátások és egyéb ellátások együttes összegével. A tizenharmadik havi nyugdíjat a nyugdíjfolyósító szerv a tárgyév első negyedévében, hivatalból, külön határozat meghozatala nélkül folyósítja.

Speciális esetek és kivételek

A nyugdíjtörvény a mezőgazdasági szövetkezeti járadékok esetében is rendelkezik a tizenharmadik havi nyugdíjról. A saját jogon szerzett mezőgazdasági szövetkezeti járadékokra ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni, mint az öregségi nyugdíjra. Hasonlóképpen, a hozzátartozói jogon szerzett járadékok esetében is a hozzátartozói nyugellátásra vonatkozó előírások érvényesek.

Ez a szabályozás biztosítja, hogy minden jogosult megkapja a neki járó 13. havi nyugdíjat, függetlenül attól, hogy milyen típusú ellátásban részesül.

Összegzés

Hirdetés

A 13. havi nyugdíj és a nyugdíjemelés fontos szerepet játszik a magyar nyugdíjasok pénzügyi stabilitásában. Azok, akik december 31-ig nyugdíjba vonulnak, jogosultak ezekre a juttatásokra, míg azok, akik az új év elején vonulnak nyugállományba, csak a következő évben számíthatnak rájuk. Fontos, hogy a jogosultak tisztában legyenek a szabályokkal és követelményekkel, hogy ne érje őket meglepetés.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés