Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
1 perce érkezett ! Nyugodjon békében!Álmában érte a halál a magyar színészt!
Mindenegyben Blog - 2024. augusztus 23. (péntek), 15:33

1 perce érkezett ! Nyugodjon békében!Álmában érte a halál a magyar színészt!

Hirdetés
Hirdetés
2024 aug 23

Pathó István, a Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, aki generációk gyermekkorát határozta meg, 89 éves korában elhunyt. A színész legismertebb szerepe a Vízipók-csodapók rajzfilmsorozat címszereplő karaktere volt, amelyet negyven epizódon keresztül szólaltatott meg az 1975-1985 között készült sorozatban.

Hirdetés
[ ]

Pathó István 1935. július 25-én született Ököritófülpösön, és tanulmányait a Mezőgazdasági Akadémián végezte 1956-ban. Színészi pályafutása Debrecenben indult, majd több színházban is dolgozott, köztük a Csokonai Színházban, a Gárdonyi Géza Színházban és a Békéscsabai Jókai Színházban. A 60-as évek elején a Kecskeméti Katona József Színházban játszott, majd 1965-től a Nemzeti Színház tagja lett. Karrierje későbbi szakaszában a Pesti Magyar Színházban is szerepelt.

Munkássága során számos díjat és kitüntetést kapott, köztük a Jászai Mari-díjat, a Farkas-Ratkó-díjat, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét. A 2010-es évektől már nem vállalt szerepeket, és szabadidejét több ezer kötetből álló könyvtárában töltötte.

Pathó István nemcsak a színpadon, hanem a filmvásznon és a szinkronstúdiókban is maradandót alkotott. Olyan ismert filmekben játszott, mint a Pacsirta, az Egri csillagok, az Utószezon, az Angi Vera és a Szomszédok. Szinkronszínészként pedig olyan külföldi sztárok magyar hangját adta, mint A keresztapa, a Doktor Zsivágó és a Twin Peaks karakterei.

Hirdetés

Legismertebb munkái azonban a rajzfilmekhez kötődnek. A Vízipók-csodapók mellett ő adta a hangját Lusti törpnek a Hupikék törpikékben, a bankigazgató egérnek a Macskafogóban, és Bubu karakterének a Maci Laciban. Emellett hallhattuk őt a Kukori és Kotkodában, a Mézga Aladár különös kalandjaiban és még számos más klasszikus rajzfilmben.

Pathó István halála nagy veszteség a magyar színház és szinkronművészet számára. Hangja, amely generációkat szórakoztatott és formált, örökké élni fog a rajzfilmek és filmek világában.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés