Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
1 perce érkezett !Közel egymillió magyar nyugdíjast állítanának ismét munkába!
Mindenegyben Blog - 2024. október 12. (szombat), 13:15

1 perce érkezett !Közel egymillió magyar nyugdíjast állítanának ismét munkába!

Hirdetés
Hirdetés
2024 okt 12

A munkanélküliségre megoldásként a nyugdíjasokat is visszacsábítaná a nemzetgazdasági miniszter a munka világába

Magyarországon is elérhető a 85 százalékos foglalkoztatási ráta, ha sikerülne még belső munkaerőpiaci tartalékot mozgósítani – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Az Azénpénzem.hu kiszámolta, hány nyugdíjast érintene az ismételt munkába állás.

Hirdetés
[ ]

Az EU-tagállamok foglalkoztatási és szociálpolitikai ügyekért felelős minisztereinek informális találkozóján a magyar nemzetgazdasági miniszter az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy Magyarország a hosszan tartó segélyezés helyett a mielőbbi elhelyezkedés ösztönzését tartja a legjobb megoldásnak a munkanélküliségre.

Nagy Márton a munkanélküliség megoldását a nyugdíjasokban látja

Nagy Márton szerint a 85 százalékos foglalkoztatási ráta elérhető lenne, ha sikerülne mozgósítani a még rendelkezésre álló belső munkaerőpiaci tartalékot, beleértve a nyugdíjasokat is. Korábban soha nem látott mértékben léptek munkába idén nyáron a nyugdíjasok: a nyár közepén, júliusban több mint százezer időskori ellátásban részesülő aktív munkavállalót tartottak számon, míg egy évvel korábban éppen csak tíz százalékuk vállalt kiegészítő kereső tevékenységet.

Idén augusztusban viszont 60 ezernél kevesebben dolgoztak nyugdíj mellett a KSH adatai szerint, ami azt mutatja, hogy a nyugdíjasok munkavállalási kedve jelentősen csökkent. A 15–64 éves népesség gazdasági aktivitása a legutóbbi statisztika szerint 71,5 százalék volt, ami még mindig messze van a miniszter által kitűzött 85 százaléktól.

Sokkal több nyugdíjasnak kellene munkába állnia

A KSH legutóbbi, augusztusra vonatkozó adatai szerint a foglalkoztatottsági ráta a 15–75 évesek körében 60,4 százalékos volt, ami több mint 2,25 millió dolgozót jelent. Az Azénpénzem.hu számításai szerint ahhoz, hogy elérjük a miniszter által kívánt 85 százalékos foglalkoztatottsági arányt, majdnem egymillió érintettnek (917,2 ezer embernek) kellene még munkába állnia.

Az idősek munkába való visszatérése azonban nemcsak a munkaerőhiányra lehet megoldás, hanem a nyugdíjak kiegészítésének lehetőségét is jelenti, hiszen sok nyugdíjas számára a megélhetés egyre nehezebbé válik. Nagy Márton szerint a hosszú távú cél az, hogy minél több ember aktív maradjon a nyugdíjkorhatár után is, ezzel is csökkentve az állami ellátórendszer terheit.

Bár a nyugdíjasok visszacsábítása a munkaerőpiacra nem mindenki számára vonzó lehetőség, a kormányzat szerint ez egy hatékony megoldás lehet a gazdasági aktivitás növelésére és a munkaerőhiány mérséklésére. A kérdés továbbra is az, hogy a megfelelő ösztönzők és feltételek rendelkezésre állnak-e ahhoz, hogy a nyugdíjasok szívesen térjenek vissza a munka világába.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés