Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Vészjósló jelentés érkezett a Föld állapotáról, a tudósok szerint a végéhez közeledik a stabilitása, erre kell számítanunk az elkövetkezendő években:
Mindenegyben Blog - 2024. július 03. (szerda), 07:23

Vészjósló jelentés érkezett a Föld állapotáról, a tudósok szerint a végéhez közeledik a stabilitása, erre kell számítanunk az elkövetkezendő években:

Hirdetés
Hirdetés
2024 júl 03

Riasztó Jelentés a Föld Állapotáról: Mi Várható a Következő Években?

A Föld stabilitása vészesen közeledik a végéhez, állítják a tudósok egy friss tanulmányban. A Föld rendszerének állapotjelző kilenc mutatója közül hat az emberiség már átlépte azt a határt, amelyen belül a környezet még képes lehet az önszabályozásra. Ez arra utalhat, hogy a Föld maga mögött hagyta az elmúlt bő tízezer év állandó állandóságának időszakát, amely az emberi civilizáció fejlődésének feltételeit biztosította.

Hirdetés
[ ]

A Bolygóhatárok Koncepciója

A bolygóhatárok koncepcióját 2009-ben Johan Rockström, a Stockholm Resilience Center vezetője és társai alkották meg. A cél az volt, hogy a bolygó és az emberiség szempontjából kulcsfontosságú főbb paraméterek mentén írják le és számszerűsítik az emberi tevékenység földi rendszerekre gyakorolt ​​hatását. A keretrendszer nem csupán a klímaváltozásra, hanem egyéb folyamatokra, mint a globális édesvízhasználatra vagy a vegyi szennyezésekre is kiterjed.

A 9 Bolygóhatár

A Föld stabilitását és rugalmasságát megőrző kilenc kritikus folyamat:

  • Klimaváltozás
  • Bioszféra egységének csökkenése
  • Földhasználat változás
  • Édesvízhasználat
  • Nitrogén és foszfor áramlási ciklusai
  • Óceánok elsavasodása
  • Légköri aeroszol-terhelés
  • Vegyi és egyéb környezetszennyezés
  • Sztratoszférikus ózonréteg csökkenése
  • Ezek a határok azt jelölik, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben zavarja meg a földi rendszereket. ezen határokon belül maradunk, a Föld rendszerei képesek fenntartani az elmúlt tízezer év során megszokott állapotot, amely biztonságos működési teret biztosít az emberiség számára.

    Az Új Tanulmány Eredményei

    Az új kutatás szerint az emberi tevékenység 2023-ra mind a kilenc kritikus folyamatot megzavarta, és ha már a fenntarthatóság határát is átlépte. Ezek közé tartozik a klímaváltozás, a bioszféra integritásának csökkentése, a földhasználat változása, az édesvízhasználat, a nitrogén és foszfor áramlási ciklusai, valamint a vegyi és egyéb környezetszennyezés.

    A Bolygóhatárok Átlépésének Következményei

    Hirdetés

    A bolygóhatárok átlépése katasztrofális következményekkel járhat, nemlineáris, hirtelen környezeti változásokat idézve elő. Míg 2009-ben csak három, 2015-re már négy folyamat esetében léptük át a határt. 2023-ra pedig a kutatók szerint hat folyamatnál léptük túl a fenntarthatóság határát.

    A Jövő Kilátásai

    A Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bolygó ellenálló képességének gyengülése még a klímaváltozásnál is aggasztóbb. Johan Rockström szerint ez akár lehetetlenné is teheti a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokon tartását, amit a Párizsi Klímaegyezmény célként tűzött ki.

    Katherine Richardson, a kutatás lép vezetője, a Koppenhágai Egyetem professzora arra figyelmeztetett, hogy az emberiség számára ismeretlen területre, ahol a stabilitás elvesztése drámai változásokat hozhat. Hasonlatot is tett: a Föld jelenlegi állapotát egy magas vérnyomásban szenvedő emberéhez hasonlította, amely nem jelez közvetlenül szívinfarktust, de jelentősen növeli annak kockázatát.

    Figyelmeztetés az Emberiségnek

    A tanulmány szerzői szerint az új eredmények ébresztőként szolgálhatnak az emberiség számára, és ösztönözhetik a fenntartható fejlődés jelentős lehetőségeinek kiaknázását. Az elmúlt tízezer év stabilitása az emberi civilizáció fejlődésének alapja volt, de mára a földi környezet változékonysága meghaladta ezt a viszonyt. Egyre több tudós az emberi tevékenység miatt egy új földtörténeti korszak, az antropocén kezdődik.

    Az antropocén elnevezés arra utal, hogy a Föld arculatát immár nagymértékben az emberi tevékenységek határozzák meg, és ennek következményei döntően befolyásolják bolygónk jövőjét.

    Hirdetés
    Megosztás a Facebookon
    Hirdetés
    Hirdetés