Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
VÉGRE!!! Kiderítették! EZ a koronavírus legnagyobb ellensége >>>
Mindenegyben Blog - 2021. január 08. (péntek), 23:33

VÉGRE!!! Kiderítették! EZ a koronavírus legnagyobb ellensége >>> (2. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2021 jan 08

Szegedi Sándor hozzátette:tavasszal- nyáron  az egyre hosszabb napos időszaknak és a magasabb napállásnak köszönhetően tovább javul a napsugárzás hatékonysága, ami gátolhatja a vírus megtelepedését a napsütötte felületeken.

A koronavírus-járvány az időjárás-előjelzésre is hatással van.

Hirdetés
[ ]

A meteorológusok által használt időjárás-előrejelző modellek különösen érzékenyek a pillanatnyi kiinduló időjárásállapotra, ezért mind a földfelszínen, mind a magaslégkörben – különböző magassági szinteken – mérni kell a hőmérsékletet, légnedvességet, szélsebességet és szélirányt.

– A méréseket többféle módszerrel végzik: ballonos rádiószondákat használnak – hazánkban Szegeden és Budapesten naponta két-két felszállás van, ahogy emelkedik a ballon, folyamatosan küldi az adatokat. Illetve a menetrendszerinti repülőgép-járatok a felszállási és leszállási pályájukon, illetve az utazómagasságban mérik az adatokat. Ezeknek az úgynevezett AMDAR-méréseknek (Aircraft Meteorological DAta Relay – repülőgépes meteorológiai adattovábbító rendszer) nagy szerepük van az előrejelzések pontosságában, különösen a változékony időjárási helyzetekben. A koronavírus-járvány miatt bekövetkezett 70 százalékos légiforgalom-csökkenés révén 40 %-ra esett vissza az AMDAR-mérések száma az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítő EUMETNET adatai szerint – tájékoztatott Lázár István, a DE TTK Meteorológus Tanszék adjunktusa.

Hirdetés

A szakember hozzátette: a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) szimulációi alapján az AMDAR-mérések nélkül a következő 12 órára vonatkozó előrejelzések pontossága 10-15%-kal esett vissza az északi féltekén a 400 és 100 hPa közötti magasságokon, ami megközelítőleg 7 és 16 km-es magasságot jelent, a déli féltekén ennél kisebb mértékben, ott ugyanis a légiforgalom is csekélyebb.

Sajtóiroda – TPL

Forrás: https://hirek.unideb.hu/

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés