MindenegybenBlog

Tudtad?26 millió forint megtakarítása van átlagosan egy magyar háztartásnak a Nemzeti Bank szerint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, második negyedéves adatai alapján a magyar lakosság pénzügyi vagyona történelmi magasságokba emelkedett, amely elsősorban a megtakarítások növekedésének köszönhető. Az MNB szerint a magyar háztartások átlagosan 26,3 millió forint megtakarítással rendelkeznek, azonban ezt az összvagyont nagy mértékben a felső 10 százalék uralja, míg az alsó 70 százalék a vagyon csupán egyhatodát birtokolja.

Az idei év második negyedévében közel 2723,4 milliárd forint friss pénzt helyeztek el különböző pénzügyi eszközökben, ami azt jelenti, hogy egy háztartásra átlagosan több mint 1 millió forint új megtakarítás jutott. Ez az adat különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy a statisztikák szerint a magyar lakosság jelentős része valamilyen tartozással is rendelkezik – jelenleg közel 7 millió hitelszerződés van érvényben Magyarországon.

Bár az adatok lenyűgözőek, fontos kiemelni, hogy a vagyoni egyenlőtlenségek továbbra is jelentősek, és a vagyon nagy része továbbra is a tehetősebb rétegek kezében koncentrálódik.

2024-08-24 13:27:52 - Mindenegyben Blog