MindenegybenBlog

TÉRKÉPEN A magyar csodamegyék, ahol hetek óta NEM TERJED a koronavírus! >>>

Miközben – ha a korábbinál jóval lassabb ütemben is, de – még mindig emelkedik országos szinten az azonosított fertőzöttek száma, van néhány olyan megye, ahol egész meglepően alakulnak az esetszámok.

A koronavírus-járvány kezdeti szakaszán megszokott rendhez visszatérve két kiemelt budapesti kórházba szállítják az új, súlyos koronavírusos betegeket – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

Vas megyében tehát egyetlen napi átmeneti megugrást leszámítva már több mint egy hónapja csupán 14 fertőzöttről tudnak a régióban. Tekintve, hogy nem súlyos tünetek esetén a koronavírus okozta betegségből 2-3 hét is lehet a gyógyulási idő, még azt a kijelentést is megkockáztathatjuk, hogy Vas megye legyűrte a kórt és vírusmentes övezet.

A nyugati megyén kívül is van ugyanakkor még néhány olyan megye, ahol huzamosabb ideje nagyon alacsony szinten stagnálnak az esetszámok. Tolna megyében április 23-a óta tehát közel 20 napja csak egyetlen új fertőzöttet diagnosztizáltak, 17 fertőzöttről tudnak.

Nincs sokkal rosszabb helyzetben Hajdú-Bihar megye sem, hiszen április 25-e óta (17 napja) nem terjed a vírus: 23 beteg ismert. Ugyanúgy, mint Bács-Kiskun megyében, ahol azonban már április 18-a óta stagnál a betegek száma 23-on.

A Flourish chart
[LAPOZAS]

Mit kell tudni az újfajta koronavírusról?

Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén. Kezdetben 2019-nCoV (új koronavírus) névvel illették, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték a korábbi SARS-CoV-val (Severe Acute Respiratory Syndrome – súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa) való rokonsága alapján. Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

Mik a tünetei az új koronavírus által okozott megbetegedésnek?

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

2020-05-13 08:44:42 - Mindenegyben Blog