MindenegybenBlog

– Sokkoló hírt kaptunk reggelre – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Meghalt Berczelly István, a Magyar Állami Operaház egykori csillaga

Nyolcvanöt éves korában hunyt el Berczelly István, a magyar operajátszás kiemelkedő alakja.

Berczelly István Kossuth- és Liszt-díjas érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze, a Halhatatlanok Társulatának tagja, néhány héttel 86. születésnapja előtt távozott az élők sorából. Pályafutása során a magyar operaszínpad meghatározó alakjává vált, évtizedekig tartó karrierje alatt számos jelentős szerepben láthatta őt a közönség.

Berczelly István karrierje és fontos szerepei

Berczelly énektanulmányait olyan mesterek irányítása alatt végezte, mint Feleki Rezső, Jámbor László és Szabó Miklós. Pályafutása a debreceni Csokonai Színházban kezdődött, ahol Don Giovanni szerepében nyűgözte le a közönséget. Az Operaházban 1968-ban mutatkozott be vendégként, majd 1970-től a társulat teljes jogú tagja lett. Legemlékezetesebb alakításai közé tartozik Luna gróf (A trubadúr), Zakariás (Nabucco), valamint Wotan és Hans Sachs szerepe Wagner operáiban.

Elismerések és díjak

Berczelly István munkásságát számos elismeréssel jutalmazták. A Kossuth- és Liszt-díj mellett többek között Bartók–Pásztory-díjjal, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével és a Székely Mihály-emlékplakettel is kitüntették. Ezen kívül átvehette a Melis György-díjat és a Sudlik Mária-emlékdíjat is.

Az operaház és a magyar kultúra vesztesége

Berczelly István hosszú és sikeres karrierje során nemcsak az Operaházban, hanem a magyar zenei életben is maradandó nyomot hagyott. A Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti a művészt, temetéséről később intézkednek. Halálával a magyar kultúra egy kivételes tehetséget veszített el, akinek emléke és munkássága még sokáig velünk marad.

 

2024-08-22 07:38:27 - Mindenegyben Blog