MindenegybenBlog

– Sokkoló hírt kaptunk estére – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Solti Antal, a magyar tőrvívás kiemelkedő alakja, 75 éves korában, rövid betegség után elhunyt.

A Magyar Vívószövetség (MVSZ) honlapján kedden közzétett emlékezés szerint Solti – aki a szakma alapjait Hátszegi Hatz Józseftől tanulta – a Budapesti Honvédnál kezdte edzői pályafutását. Tanítványai közé tartozott többek között Orosz Gyula, Szelei István, László Dezső, Pál Gábor és Tuschák Katalin. Ő érte el, hogy a tőrvívás is bekerüljön a Semmelweis utcai vívóközpontba.

Később, már elismert és sikeres edzőként, az MTK-hoz csatlakozott, ahol Szőcs Bertalannal együtt az ország egyik legerősebb tőrszakosztályát hozták létre. Ekkor már a válogatott edzői csapatában is dolgozott. Mohamed Aida, aki világbajnoki ezüstérmes és olimpiai negyeddöntős lett, Solti kezei alatt fejlődött a magyar tőrvívás utóbbi negyven évének legeredményesebb versenyzőjévé.

Edző-tanítvány kapcsolatuk negyven éven át tartott, függetlenül attól, hogy Mohamed melyik klubban vívott, vagy Solti éppen melyik szakosztályban tevékenykedett.

Solti emellett kulcsszerepet játszott a Ferencváros vívószakosztályának megalapításában is, ezért az MVSZ mellett az FTC is saját halottjának tekinti.

2024-07-23 21:00:39 - Mindenegyben Blog