MindenegybenBlog

Robert Fico bekeményít: Ha Ukrajna tovább blokkolja az orosz kőolajexportot, Szlovákia leállítja az Ukrajnába tartó gázolajexportot

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke hétfőn több alkalommal tárgyalt Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és Ukrajna pozsonyi nagykövetével. Fico ezután bejelentette, hogy amennyiben Ukrajna továbbra is korlátozza az orosz kőolaj exportját Szlovákiába és Magyarországra, akkor a pozsonyi Slovnaft olajfinomító leállítja az Ukrajnába irányuló gázolajexportot, amely az ukrán szükségletek 10 százalékát fedezi.

photo_camera Robert Fico Fotó: SERGII KHARCHENKO/NurPhoto via AFP 

Fico szerint az ukrán kormány intézkedései mind Szlovákiának, mind Magyarországnak, mind Ukrajnának ártanak, míg Oroszországra nincs hatásuk. Bár Fico úgy véli, hogy a mainstream média az ellenkezőjét állítja, szerinte a kőolajszállítással kapcsolatos problémákért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a felelős, aki szankciós listára helyezte az orosz Lukoil energiavállalatot. Fico szerint a szlovák közvélemény rendkívül negatívan értékeli Kijev exportkorlátozó döntését.

2024-07-30 19:22:25 - Mindenegyben Blog