MindenegybenBlog

ÓRIÁSI veszélyben vagyunk, halálos kullancs bukkant fel Magyarországon

ÓRIÁSI  veszélyben vagyunk, halálos kullancs bukkant fel Magyarországon

Halálos Kullancsveszély Magyarországon: Fontos a Megelőzés

Új, halálos kullancsfajta, a hyalomma jelent meg Magyarországon, ami gyorsabb és veszélyesebb, mint más kullancsfajták. 

A tavasz beköszöntével és a növekvő meleggel egyre aktívabbak lesznek a kullancsok, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek az emberekre és háziállataikra egyaránt. A szon.hu jelentése szerint a helyzet különösen aggasztó, hiszen egy halálos kullancsfajta is megjelent hazánkban.

Megnövekedett aktivitás és a veszélyek

A hőmérséklet emelkedésével a kullancsok aktivitása jelentősen nő, ezért kiemelten fontos a megelőzés és az óvatosság. Minden szabadban töltött nap után alaposan át kell vizsgálni a testet és az öltözetet, hogy kizárjuk a kullancsok jelenlétét. Nem csak az emberek, de háziállataink is veszélyben vannak, így őket is rendszeresen át kell nézni és szükség esetén kezelni kell őket kullancsriasztó szerekkel.

Oltás és orvosi segítség

A szakemberek azt javasolják, hogy aki gyakran tartózkodik a természetben, kirándul vagy kertészkedik, mindenképpen oltassa be magát kullancs ellen. Az oltás jelentősen csökkentheti a Lyme-kór és más kullancs által terjesztett betegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és kullancscsípés áldozatai vagyunk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A fertőzöttek körülbelül harminc százaléka meghal, ha nem kap időben megfelelő kezelést, így a korai diagnózis és terápia életmentő lehet.

2024-04-14 11:06:56 - Mindenegyben Blog