MindenegybenBlog

Óriási károkat okozott a szlovákiai földrengés, amelyet Magyarországon is érezni lehetett

Hétfő este Szlovákia keleti részén földrengés történt. Az ott élők szerint erős volt a rengés, a falak megremegtek, és a tárgyak a földre zuhantak - írja a Parameter.sk.

A hivatalos weboldal szerint rendkívül erős 5,2-es földrengés rázta meg Kelet-Szlovákiát, az epicentrum 22 kilométerre volt Humennétől. A határon túl is érezték a rengéseket, Lengyelországból és Magyarországról is jelentették, de Szlovákia más részeiről is.

This is eastern Slovakia, which the current official government is not at all interested in, do you really not find the time to come and help the poor people to whom this terrible thing happened? shame on you! #Earthquake #zemetrasenie pic.twitter.com/qkT7BcfAuf

— Frantisek Hrinkanic (@Frankhrinkanic) October 12, 2023

 

„Megerősíthetem, hogy volt szeizmikus mozgás az ország keleti részén. A pontos értékeket és a lokalizációt egyelőre nem tudom megerősíteni" - mondta Csicsay Krisztián, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szeizmológiai osztályának vezetője.

A felújítási munkálatok Szlovákiában lassan haladnak a 2023. október 9-én bekövetkezett 5-ös erősségű földrengés miatt. Az érintett járás vezetője elmondta, hogy összesen 62 épületet kell felújítaniuk, és 16-ot teljesen le kell bontaniuk. Hozzátette, hogy ivóvízzel kapcsolatos problémáik is vannak.

Erős földrengés volt Szlovákiában, Homonna városában, amit Magyarországon, Lengyelországban és Ukrajnában is éreztek. Az Android Earthquake Alerts System 5-ös erősségűre becsülte a földrengést.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium röviden beszámolt arról, hogy mi okozta a rengést. Mint írták, az Afrikai Kőzetlemez folyamatosan északi irányba sodródik és nekiütközik a stabil Európai Táblának, ami folyamatos feszültségfelhalmozódást okoz.

A szlovák belügyminisztérium szerint a földrengés nem követelt halálos áldozatokat, és sérültekről sem tudnak, de számos épület és lakóház megrongálódott a Varannói, a Homonnai és a Sztropkói járásban.

Az Újszó szerint lassan halad a károk helyreállítása, ráadásul az érintett településeken a kutak nagy része szennyezetté vált, így ivóvízből is hiány van a helyieknek.

A portál információi szerint jelenleg Gyapáron (Dapalovce), Felsőtokajon (Tokajík), Lakácson (Lukácovce) és Zemplénpálhegyen (Pakostov) fertőzött a kúti víz.

Az Eperjesi Járási Hivatal vezetője, Peter Harvan elmondta, hogy a földrengés miatt összesen 62 épületet kell felújítaniuk, 16-ot pedig teljesen le kell bontaniuk.

"Vízzel kapcsolatos problémáink is vannak, a higiénikusok segítségét kértük az ügyben. Várhatóan hétfőn mintát vesznek azokból a kutakból, amelyekből ivóvizet nyernek ki a lakosok" – tette hozzá a hivatal vezetője.

2023-10-22 17:42:36 - Mindenegyben Blog