MindenegybenBlog

Nyugdíjkorrekció 2024: Minden fontos információ megérkezett

Nyugdíjkorrekció 2024: Minden fontos információ megérkezett

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég közzétette a 2024-es augusztusi inflációs adatokat, amelyek jelentőséggel bírnak a nyugdíjkorrekció szempontjából. Az inflációs adatok szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,4%-kal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest. Ez alapján már körvonalazódik, hogy mi várható a nyugdíjak esetében a 2024-es évben.

2024 novemberében nem várható nyugdíjkorrekció

Az előzetes adatok és becslések alapján 2024 novemberében nem lesz évközi nyugdíjemelés. Az év elején a kormány 6%-os nyugdíjemelést vezetett be, ami az infláció alakulása szerint elegendőnek bizonyul. A 2024-es várható infláció 3,7%, így az év eleji emelés meghaladja a tényleges infláció mértékét, ezért az év végi nyugdíjkorrekcióra nem lesz szükség.

Korábban a nyugdíjkorrekcióra azért volt szükség, mert a kormány alábecsülte a várható inflációt, de most úgy tűnik, 2024-ben nem lesz ilyen szükséglet.

Nyugdíjprémium sem lesz 2024-ben

A nyugdíjkorrekció mellett sokan reménykedtek a nyugdíjprémium kifizetésében is, amely novemberben esedékes, ha a gazdasági feltételek teljesülnek. Azonban 2024-ben nyugdíjprémium sem várható, mivel a GDP-növekedés nem fogja meghaladni a törvény által előírt 3,5%-os küszöbértéket.

A nyugdíjprémium kifizetése a 1997-es tb-törvény alapján történik, amely előírja, hogy amennyiben a GDP-növekedés meghaladja a 3,5%-ot és a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. A nyugdíjprémium összege a 3,5%-ot meghaladó GDP-növekedés és a novemberi nyugdíj 25%-ának szorzataként számítandó, maximum 20 ezer forint lehet.

Szakértői vélemények a nyugdíjemelésről

Süle-Szigeti Bulcsú nyugdíjszakértő felhívta a figyelmet, hogy a kormány az első nyolc hónap inflációs adatai alapján becsüli meg az éves átlagos inflációt és a nyugdíjas inflációt. Ennek alapján dől el, hogy szükség lesz-e további intézkedésekre a nyugdíjasok védelme érdekében.

Összegzés

2024-ben a nyugdíjasoknak nem kell évközi nyugdíjkorrekcióra vagy prémiumra számítaniuk, mivel az infláció és a GDP-növekedés nem indokolja ezeket a lépéseket. A kormány év eleji 6%-os emelése fedezi az inflációt, így a nyugdíjak nem veszítenek értékükből.

2024-09-17 15:56:36 - Mindenegyben Blog