MindenegybenBlog

Németh Lajos: Visszasírjuk a mostani hőséget! Lesújtó, amilyen időjárás várható hazánkban - Erre kell készülnünk:

Továbbra is kitart a forróság – jelentette ki a Mandiner megkeresésére Németh Lajos. A meteorológus azt is megjegyezte, hogy az elmúlt hetek időjárása kiugrónak számít, de a trendbe beleillik. „Míg az elmúlt néhány évtizedben megszokott, melegebb nyarak, egyre magasabb hőmérsékletű évek sorában a 2024-es év már most kiugrónak számít. Hiszen az első fél év – a január elsejétől június 30-ig terjedő időszak – soha nem volt ilyen magas hőmérsékletű, mióta rendszeres, hivatalos meteorológiai mérések vannak Magyarországon. Aztán rájött most a július” – jegyezte meg a szakértő.

Hozzá kell szoknunk a tikkasztó nyarakhoz: Németh Lajos szerint a következő években, évtizedekben a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás következtébe ezekhez a 40 Celsius-fok közeli hőmérsékletű nyarakhoz, nappalokhoz kell hozászoknunk, ezt kell elviselnünk – húzta alá. Arra a kérdésre, hogy mikor várható némi enyhülés, a meteorológus azt válaszolta, hogy a következő mintegy 7-10 napban még marad a foróság egy-egy lokális zivatarral, hőzivatarral az időjárási térképek szerint. Pár fokos enyhülés jöhet a hét második felében: Végül arról beszélt, hogy még ma akár 40-41 fokot is mérhetünk az ország déli, délkeleti részén. Majd „némi vigaszként” megjegyezte, hogy egy kis felfrissülés várható a hét második felében, ekkor már „csak” 30-35 Celsius-fok lehet majd a legmagasabb hőmérséklet az országban.

1 perce jelentették be a szörnyű hírt!Pokoli a helyzet! Nagyon sokan meghaltak Magyarországon

A hőhullám ideje alatt legalább 10-15 százalékkal többen haltak meg.

A szokásos 3500 eset helyett most már 4300 riasztást kapnak a mentők huszonnégy óra alatt, ami nagyon magas érték.

A mostani hőhullám miatt annyit dolgoznak a mentők, mint a koronavírus-járvány csúcsidőszakában, ezért folyamatosan csoportosítják át a kapacitásaikat – derült ki az RTL Híradóból. Főként egyszerűbb rosszullétekhez riasztják őket, de sok a súlyos eset, például infarktus is.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint nehéz megmondani, hogy egy szívinfarktus hátterében milyen szerepet játszik a magas hőmérséklet, az aktuális időjárási helyzet, de a statisztika azt mutatja, hogy most már nem csak a legveszélyeztetettebbek, az idős, krónikus betegek, hanem a fiatalok is olyan veszélyben vannak, amire érdemes odafigyelni.

 

Ezek az egyszerű lépések segíthetnek megőrizni egészségedet és elkerülni a hőhullám okozta rosszullétet.

„A szokásos 3500 eset helyett most már 4300 riasztást kapunk huszonnégy óra alatt, ami nagyon magas érték, idézi a Covid alatti nagyon magas betegszámot. Minden erőfeszítést megteszünk azért, hogy gyorsan odaérjünk minden helyszínre. A bajtársainktól is komoly teljesítményt igényelnek ezek a napok” – mondta Győrfi Pál.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál (NNGYK) még várnak a hőség miatti halálozási adatokra, de az RTL-nek nyilatkozó szakértőjük szerint az már biztos, hogy legalább 10-15 százalékkal többen halnak meg a hőhullám alatt, ráadásul minél tovább tart a hőhullám, annál nagyobb a veszteség.

10 tipp a rosszullét elkerülésére hőhullám idején:

 

2024-07-19 16:26:00 - Mindenegyben Blog