MindenegybenBlog

Most érkezik a az igazi vihar!Éjjeli vihar csak előjáték volt . Nagy vihar jön, kiadták a riasztást zivatar és felhőszakadás miatt

MAI NAPRA IS KIADTÁK A RIASZTÁST!

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.08.05. szombat éjfélig

FELHŐSZAKADÁS, HEVES ZIVATAROK

Délutántól, késő délutántól a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki - délről észak, északkelet felé haladó - zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban. A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90-110 km/h) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 cm) is előfordulhat. Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50-70 mm), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a késő délutáni óráktól. Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több hullhat 24 óra alatt.

FIGYELEM! A nap második felében ismét van esély a legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok előfordulására!

Nyugat felől napközben stabilizálódni kezd a légkör, ezért a déli óráktól a Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra, viszont azon a területen zivataroktól függetlenül, tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség.

MAGAS KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET AZ ALFÖLDÖN

A Dél-Alföldön kevés helyen 25 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

2023.08.05. 07:28 Országos Meteorológiai Szolgálat

Pokoli Ítéletidő csapott le Budapestre: így menekültek az emberek a jégeső, az özönvíz és a szélvihar elől – videók

Talán az év vihara volt a fővárosban, ilyen közelről ritkán videóznak le villámcsapást.

Péntek éjjel több hullámban heves zivatarok érték el Budapestet. Órákon keresztül villámlott szinte másodpercenként, hatalmas lecsapó villámokból sem volt hiány. A főváros több pontján is viharos szél kísérte a zivatarokat, 70-80 km/h-s széllökéseket is mértünk. A város több részére is özönvíz zúdult, rövid idő alatt sokfelé esett 30-40 mm eső,

de Pestszentlőrincen 50 mm csapadékot is mértünk.

A főváros több részéről is hallani az újra és újra felhangzó szirénákat, minden bizonnyal a tűzoltók rengeteg bejelentést kaptak a vihar miatt.

Felhasználóinktól több felvétel is érkezett a fővárosban tomboló viharról:

A főváros több részéről is hallani az újra és újra felhangzó szirénákat, minden bizonnyal a tűzoltók rengeteg bejelentést kaptak a vihar miatt.

Felhasználóinktól több felvétel is érkezett a fővárosban tomboló viharról:

Villámcsapás közelről [LAPOZAS]| Videó: Noncsiii95 (Budapest XIX. kerület)
Özönvíz a főváros XIX. kerületében | Videó: Paszuy
Özönvíz a IX. kerületben | Szerkesztőségünk felvétele

A rossz hír az, hogy szombat estére is hasonló időt jósolnak.

Péntek éjszaka óriási erővel tombolt végig a vihar egész Magyarországon. Csak Budapesten ezer esetben riasztották a tűzoltókat és a Katasztrófavédelmet. Van, ahol egy leszakadó vastag fadarab ripityára törte egy autó szélvédőjét - írja a Metropol.

Fotó: Metropol

Rengeteg helyen törmelékek akadályozzák a közlekedést, a munkálatok még szombat délelőtt is zajlani fognak. A rossz hír az, hogy hasonló vihart jósolnak szombat estére is.

Fotó: Metropol

Címlapfotó:illusztráció!

EKÖZBEN A VILÁGBAN:

AUSZTRIA

A szomszédos országok egy része - főleg a nyugati országok - hasonló helyzetbe került. Az osztrák Kronen Zeitung azt írja, hogy a vihart elsősorban Karintia tartomány szenvedte el,

ÉS ATTÓL FÉLNEK, HOGY A TARTOMÁNY KÖZPONTJÁBAN, KLAGENFURTBAN ÁTSZAKAD EGY GÁT.

A Viktring nevű városrészben a Sattnitzdamm gát átszakadásának veszélye miatt polgári védelmi riasztást rendeltek el, és a közelben már homokzsákokat raknak fel, készen állva a legrosszabbra. Eközben a lakosságot is figyelmeztették a veszélyre.

Ugyanezt tették Eisenkappel-Vellachban, Karintia délkeleti részén, ahol Elisabeth Lobnik polgármester egy drámai üzenetet tett közzé:

Kérem, maradjanak otthon, mert halálos veszély fenyeget!

A település közelében lévő folyó ugyanis kilépett a medréből, és sárlavinától is tartanak. Egy másik karintiai településen, St. Paul im Lavanttalban pedig már megkezdődött az evakuálás a heves esőzések miatt: eddig 70 házat kellett kiüríteni. Emellett a klagenfurti járásban és egy Waidisch nevű faluban is evakuálni kellett jó néhány embert.

Szlovénia

Apokaliptikus állapotok Szlovéniában, hatalmas károkat okozott a vihar! A szélsőséges időjárás elárasztotta a hidakat, utakat, lakóházakat, és földcsuszamlást is okozott.

A legmagasabb fokú időjárási riasztást adta ki az ARSO, a szlovén környezetvédelmi hivatal, miután 24 óra alatt egy hónapnyi csapadék esett le az ország északi, északnyugati és középső részein - írja az AP.

Szlovéniában a folyamatos esőzés miatt a hatóságok áradásokra figyelmeztettek. A védelmi miniszter mindenkit arra kért, maradjanak otthon.

A videók és a képek apokaliptikus állapotokat mutatnak be, az árhullám nagyon gyorsan terjed, egyre több várost fenyeget.

2023-08-05 09:16:01 - Mindenegyben Blog