MindenegybenBlog

Most érkezett! Tragédia! Nyugodjon békében! Álmában érte a halál a híres bajnokunkat

 

Elhunyt Sáth Sándor, a magyar asztalitenisz legendás alakja

92 éves korában elhunyt Sáth Sándor, a magyar asztalitenisz kiemelkedő egyénisége és életműdíjas edző, akinek neve összefonódott a sportág hazai fejlődésével. Pályafutása kezdetén úszóként és vízilabdázóként indult, ám végül az asztalitenisz mellett kötelezte el magát, és élete végéig odaadóan szolgálta a sportágat.

Sáth Sándor a semmiből teremtette meg Tolnán az asztalitenisz egyik hazai fellegvárát. Innovatív edzésmódszerei, elhivatottsága és szakértelme révén új magasságokba emelte a sportágat. A tolnai Vörös Lobogó női csapatával a 70-es és 80-as években Európa legjobbjai közé kerültek. A klub kilenc éven keresztül részt vett a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK), ahol öt ezüst- és két bronzérmet szereztek.

Pályafutása során olyan kiemelkedő sportolókat nevelt fel, mint Balogh Ilona, Bolvári Ildikó, Bolvári Katalin, és talán legismertebb tanítványa, a többszörös olimpikon Bátorfi Csilla. Tanítványai nemcsak technikai tudásukkal, hanem kitartásukkal és sportszerűségükkel is méltó módon képviselték mesterüket.

 

 

Élete vége felé fáradhatatlanul dolgozott a szekszárdi asztalitenisz fellendítéséért, ahol továbbra is lelkesen támogatta a fiatal tehetségeket. Munkásságát megannyi elismerés kísérte, köztük a rangos „Tolna Városért” díj, valamint 2023 decemberében a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség életműdíja is.

Sáth Sándor emléke örökre megmarad a magyar sport történetében, odaadó munkája és embersége pedig inspirációul szolgál majd a következő generációk számára is.

2024-09-25 17:18:46 - Mindenegyben Blog