MindenegybenBlog

-Most érkezett a hír Karsai Dánielről."Kisírt szemmel” –

Ezt meg akarta érni a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász. Sikerült!

Karsai Dániel alkotmányjogász, akinek egészségügyi állapota miatt már nem sok időt jósoltak az orvosok, valóra váltotta egyik legnagyobb álmát: megérte annak a színdarabnak a bemutatóját, amelynek ő volt az ötletadója, és amelynek megírásában is aktívan részt vett.

Az elmúlás, a halál és az élet mélységei mindig is érdekes témák voltak számára, ezért tavaly augusztusban megkereste Szenteczki Zita rendezőt azzal az ötlettel, hogy a saját helyzetét, a halállal való szembesülést és az elmúlást színpadra vigye. A projekt nem csupán egyéni ihletésű volt, hanem közös alkotófolyamat eredménye is. Bíró Bencével hárman kezdtek el dolgozni a darabon, amelynek végül az alkotója és tanúja is lehetett.

Nemcsak megérte a premier napját, de a helyszínen is jelen volt, hogy végignézze az előadást, amelyet részben az ő életének története ihletett. Karsai Dániel története egy erőt adó példa, amely arra tanít, hogy a művészeten keresztül még a legnehezebb időszakokat is meg lehet élni, sőt, új értelmet lehet nekik adni.

.

– Színdarabot csinálni valahogy régi álmom volt, mert szép, kreatív dolog. De eddig hiányzott a drámám hozzá. Most megvan – mondta a darab kapcsán Karsai Dániel, aki nagyon szerette volna megérni a bemutatót. Mivel az állapota az elmúlt nyolc hónapban nagyon sokat romlott, kérdéses volt, hogy ez sikerül-e. Sikerült. Az ügyvéd kerekesszékben, ápolója társaságában nézte végig az Egy tökéletes nap című darab premierjét a 6SZÍNben.

A drámából sok olyan dolgot megtudhatunk az aktív eutanáziáért küzdő alkotmányjogászról, amit eddig még nem mondott el: az érzéseit, a konfliktusait, amik általánosan érvényesek minden magatehetetlen, ápolásra szoruló, halálos betegre. A bemutató „kivételes, megrendítő és felemelő volt” a színház Facebook bejegyzése szerint. A darab végén a színészek fele zokogott, a teltház állva tapsolt, sok néző kisírt szemmel hagyta el a nézőteret.

Karsai Dániellel készült videónk itt látható:

2024-08-24 06:39:52 - Mindenegyben Blog