MindenegybenBlog

MINIMÁLBÉR, Garantált bérminimum 2021!!! Ez komoly? MEGVANNAK A pontos ÖSSZEGEK? EZ ÁM A MEGLEPETÉS! Tényleg Ennyi lesz a MINIMÁLBÉR és a garantált bérminimum 2021. január 1-től minden érintettnek?Ha ez igaz….

Így alakítanák át a minimálbérezési rendszert

Napirendre kerülhet a minimálbérezési rendszer teljes átalakítása, a két alkalmazott összeg arányos egységesítésével – írja a Magyar Nemzet.

Miután most a kétféle minimálbér és az átlagbér hányadosa megfelel az uniós átlagnak, vélelmezhető, hogy ez meg is marad, így a minimálbér emelése a várható növekedése a tervezett átlagos béremelkedés szintjének megfelelő lesz. Kérdés, hogy a kétféle minimálbér között változnak-e az arányok (az elmúlt két évben nagyot nyílt az olló), vagy most már egyforma mértékben növekednek.

„A versenyszférában alig van hatása a minimálbérnek a keresetekre. A vállalatok a reálgazdasági folyamatokat veszik figyelembe, a munkavállalók iránti magas kereslet mellett alacsony kínálat tapasztalható” – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint eljárt az idő a kötelező legkisebb keresetek rendszere felett, az átlagbérek régóta jelentősebben nőnek. A minimálbérnek ráadásul negatív hatásai is vannak, a 161 ezer forintra bejelentettek döntő többsége ugyanis valószínűleg feketén dolgozik, bére egy részét zsebbe kapja.A valóságban ugyanakkor tényleges minimálbért alig kap valaki: még mindig jelentős a szürkegazdaság aránya, vagyis a hivatalosan bejelentett fizetésen felül zsebbe fizetett összegeké. Ez utóbbi tény önmagában is indokolja az erőteljes emelést (az elmúlt két év ezt vissza is igazolta: a vártnál nagyobb mértékben nőttek a munkabérekhez kapcsolódó adó-, és járulékbevételek).

2021-01-04 18:27:49 - Mindenegyben Blog