MindenegybenBlog

Megvan az első arany: Kós Hubert tökéletes versenyzéssel nyert 200 háton

 

Az olimpia hatodik versenynapján Magyarország első aranyérmét Kós Hubert szerezte meg a 200 méteres hátúszásban. A világbajnok úszó élete második olimpiáján diadalmaskodott, és favoritként méltó teljesítményt nyújtott.

Kós a legjobb idővel jutott be a döntőbe, így a négyes pályán versenyzett. Mellette a világbajnoki ezüstérmes svájci Mityukov és a bronzérmes dél-afrikai Coetze úszott. A verseny előtti pillanatokban a kamera a call roomban mutatta őket, ahol Kós nem tűnt különösebben magabiztosnak.

A medencében azonban teljesen más volt a helyzet. Kós jól rajtolt, de ötven méternél még csak a negyedik helyen fordult. Féltávnál már a harmadik helyen állt, de még mindig több mint egy másodperces hátránya volt a görög Hrísztuval szemben.

150 méternél már a második helyen úszott, és érezni lehetett, hogy erősen be fog fejezni. Az utolsó hosszban lehagyta riválisait, és elsőként csapott a célba. A győzelmet követően boldogan csapott a vízre, tökéletesen osztotta be erejét.

Az órát 1:54,26-nál állította meg, Hrísztu 1:54,82-vel második lett, míg Mityukov 1:54,85-tel a harmadik helyen végzett. Az időeredmények nem voltak kiemelkedőek, de itt az aranyérem megszerzése volt a legfontosabb.

A 21 éves Kós Amerikában tanul és készül, edzője Bob Bowman, aki León Marchand-t is edzi. Másfél éve dolgoznak együtt, és Kós azóta nem veszített nagy versenyen. Ez az első alkalom, hogy az amerikai egyetemi úszórendszerből profitált a magyar úszósport egy olimpiai aranyérem formájában.

1980 után először szerzett magyar úszó aranyérmet 200 méteres hátúszásban. Akkor a jelenlegi szövetségi elnök, Wladár Sándor győzött.

„Abban a gatyában úsztam, amiben megnyertem a világbajnokságot is. Csak kétszer mentem 1:55 alá, akkor a vb-n, és most. Az edzőm azt mondta, hogy az fogja nyerni a döntőt, aki mindhárom úszásán tud javulni, ez sikerült most nekem” – nyilatkozta Kós az M4 Sportnak.

Kós arról beszélt, hogy az utolsó fordulóban az járt a fejében, milyen kemény edzéseket végzett az elmúlt évben, és muszáj volt megnyernie a döntőt. Azt mondta, úgy készült a döntőre, mint bármelyik másik versenyére, nem nézett ki a közönségre és az olimpiai öt karikára, csak a medencére koncentrált.

2024-08-01 21:40:55 - Mindenegyben Blog