MindenegybenBlog

Megszűnik az óraátállítás, friss hírek érkeztek az óraátállításról, erről jobb ha tudsz

Ezt lehet tudni.

Az EU-ban évek óta téma, hogy meg kellene szüntetni az óraátállítást, mert van ugyan előnye, de sok hátránya is. Az utóbbi időben egyre hátrébb kerül ez a téma.

A Pénzcentrum ősszel egy kérdőíves felmérést készített, és nem volt nagy meglepetés a magyarok 88%-a már szeretne megszabadulni tőle. Sokan állítják a szervezetükre nagyon negatívan hat az óraátállítás, hetekig nem tudják kiheverni, a testi tüneteket.

Évek óta téma, hogy mikor szabadulunk meg az óraátállítástól és hogy melyik időszámítás maradjon. A covid-járvány előtt eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni, de a határidőt kitolták 2024-ig.

Azóta az orosz–ukrán háború miatt újra eltolták ezt. A legjobb tudomásunk szerint legkorábban 2025-ben van arra kilátás, hogy a következő elnökség újra elővegye és hogy végre döntsön az óraátállításról az EU - írja a penzcentrum.hu.

Az óraátállítás gyakorlatát a világ különböző részein eltérő okokból vezették be. A fő cél mindig az volt, hogy kihasználják a természetes fényt, és ezzel energiát takarítsanak meg.

Egy órával korábban felkelni azt jelentette, hogy kevesebb világításra és fűtésre volt szükség a reggeli órákban, míg az esti órákban tovább tartó világosság miatt kevesebb energiafogyasztásra volt szükség. Az óraátállítás tehát az energiatakarékosság és az életkörülmények javítása érdekében történt.

Azonban a gyakorlatban az óraátállítás változatos véleményeket és érzéseket váltott ki az emberekből. Sokan úgy érzik, hogy az óraátállítás felborítja a napi rutinjukat és rövid távon negatívan befolyásolja az alvásukat és az általános jólétüket.

Azok, akik a téli időszámítás kezdetével egy órával kevesebbet alhatnak, gyakran fáradtan és kimerülten ébrednek az első napokban. A nyári időszámítás pedig megfosztja az embereket az esti világosságtól, ami szintén zavaró lehet.

[LAPOZAS]

Az Európai Unióban az óraátállítás kérdése különösen aktuális. 2019-ben az Európai Parlament támogatta a kezdeményezést, hogy megszűnjön az óraátállítás az EU területén.

Azonban a döntés végrehajtása az egyes tagállamok feladata, és sok országban még mindig folynak a tárgyalások és viták az óraátállítás jövőjéről. Magyarország is ebben a csoportban van, és a kérdés továbbra is megosztja az embereket.

A közvéleményben és az érintett szakemberek körében is egyre erősödik az igény a változásra. Az emberek különböző indokokkal támogatják az óraátállítás megszüntetését.

Néhányan az egészségügyi hatásokra hívják fel a figyelmet, míg mások az életminőség javítását és az általános kényelmet emelik ki. Az érvek és ellenérvek sokszínűsége miatt a kérdés komplex, és nem könnyű megfelelő megoldást találni.

Míg az óraátállítás jövője továbbra is bizonytalan, az biztos, hogy 2024-ben ismét eljön az tavaszi óraátállítás napja.  2024. március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát.

Addig is érdemes gondolkodni a kérdésen, hogy milyen változásokat szeretnénk az óraátállítás terén, és hogyan lehetne azt a legjobban kezelni az egyéni és társadalmi igényeket figyelembe véve.

Az óraátállításról való döntés végül is mindannyiunk életét érinti, és fontos, hogy a döntéshozók figyelembe vegyék a lakosság véleményét és az elérhető tudományos adatokat a jövőbeni lépések meghozatalakor.

2024-03-26 21:03:13 - Mindenegyben Blog