MindenegybenBlog

Megérkezett a nyugdíj szolgálati idő táblázat – Fontos tudnivalók a nyugdíj előtt állóknak

 

Megérkezett a nyugdíj szolgálati idő táblázat – Fontos tudnivalók a nyugdíj előtt állóknak

A nyugdíjba vonulás előtt állók számára kiemelten fontos információ, hogy elérhetővé vált a nyugdíj szolgálati idő táblázat, amely segít eligazodni a szolgálati idő és a nyugdíj összegének számításában. Az öregségi nyugdíj megállapításához az ellátás összegének alapja a szolgálati idő teljes éveinek száma és a nyugdíj alapját képező havi átlagkereset.

Hogyan történik a nyugdíj összegének kiszámítása?

A nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkeresetet az 1988. január 1. utáni kereseti adatokból határozzák meg, amennyiben a nyugdíjra jogosult a szolgálati idő felére vonatkozóan rendelkezik keresettel. Amennyiben az igénylő nem rendelkezik elegendő kereseti adattal az 1988 utáni időszakból, a hiányzó napokra a korábbi évek jövedelmi adatait, vagy ha ezek nem elérhetők, a minimálbér harmincad részét kell figyelembe venni.

Milyen keresetek vehetők figyelembe?

A szolgálati idő és a havi átlagkereset számítása során az alábbi keresetek vehetők figyelembe:

Bizonyos jövedelmek – például a prémiumok és a borravaló – szintén beleszámíthatnak, de csak akkor, ha nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség terhelte őket.

Hogyan működik a nettósítás?

A nyugdíj alapjául szolgáló keresetek nettósítása során az adott év bruttó kereseteiből levonják az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékokat, valamint a személyi jövedelemadót. Ezt követően az adott év valorizációs szorzószámával korrigálják a kereseteket, majd az így kapott összegekből számítják ki a havi átlagkeresetet.

Miért fontos a szolgálati idő?

A szolgálati idő közvetlenül befolyásolja a nyugdíj összegét. Minél hosszabb a szolgálati idő, annál magasabb lehet a nyugdíj összege. Az új táblázat és a kapcsolódó információk segítenek a nyugdíj előtt állóknak tisztán látni, hogyan alakul majd a jövőbeni ellátásuk.

A fentiek figyelembevételével minden nyugdíj előtt állónak érdemes áttekintenie a szolgálati idő táblázatot, és felkészülni a nyugdíjra való jogosultság elérésére.

 

 

Itt a nyugdíj szolgálati idő táblázat:

2024-09-19 08:27:40 - Mindenegyben Blog