MindenegybenBlog

Megemelte miniszterei fizetését Orbán Viktor,ennyit visz mostantól haza!

Növekvő miniszteri fizetések: Jelentős béremelés Magyarországon

Július elsejétől jelentősen megemelkedtek a miniszteri fizetések Magyarországon, ami széleskörű vitákat váltott ki. Az addigi havi 3 millió 94 ezer forintot kereső miniszterek bére bruttó 3 millió 534 ezer forintra nőtt, ahogy azt a 24.hu is megjegyezte. Ez a változás mintegy 500 ezer forintos növekedést jelent számukra​ (dailynewshungary.com)​.

A legmagasabb fizetések

Három kiemelt tárcavezető, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, akik korábban havi 5 millió forintot kerestek, most már 6 millió 362 ezer forintra számíthatnak​ (Helpers Finance)​.

Orbán Viktor miniszterelnök havi bruttó fizetése júliustól 6 millió 539 ezer forintra emelkedett. Ezzel ő a legjobban kereső kormánytag, messze megelőzve a többi minisztert​ 

(dailynewshungary.com)​​ 

Államtitkári fizetések

Az államtitkárok fizetése szintén emelkedett, az eddigi 2 millió 321 ezer forintról 2 millió 651 ezer forintra. Ez 14%-os emelést jelent, hasonlóan a miniszteri alapbérek növekedéséhez​ (dailynewshungary.com)​. A miniszterek és államtitkárok illetményét a miniszterelnök határozza meg saját hatáskörében, így ezek a változások is az ő döntésein alapulnak​ (dailynewshungary.com)​​ (Helpers Finance)​.

Összehasonlítás a minimálbérrel

A minimálbér emelése 2023-ban szintén jelentős volt, azonban messze elmarad a miniszteri bérek növekedésétől. Januártól a minimálbér 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 296 ezer 400 forintra emelkedett​ (dailynewshungary.com)​​ (Helpers Finance)​. Azonban a bérek reálértékének megtartása érdekében további korrekciókra van szükség, különösen az infláció figyelembevételével​ (Helpers Finance)​​ (Gov.pl)​.

Társadalmi hatások

A jelentős béremelések különösen élesen vetődnek fel a közszolgáltatások és az alacsonyabb fizetések kontextusában. Míg a miniszteri fizetések több százezer forinttal nőttek, addig a tanárok és más közalkalmazottak béremelése sokkal szerényebb mértékű volt, gyakran csak néhány ezer forintos emelkedéssel​ (dailynewshungary.com)​​ (dailynewshungary.com)​.

Ezek a béremelések nemcsak a kormánytagok anyagi helyzetét javítják, hanem széleskörű társadalmi vitákat is kiváltanak a jövedelmi egyenlőtlenségek és a közszolgáltatások finanszírozása kapcsán.

Források:

 

2024-07-31 14:16:12 - Mindenegyben Blog