MindenegybenBlog

Már évek óta nem vettem bolti kenyeret: így sütöm burgonyával, fillérekből!

Te kóstoltad már az erdélyi hagyomány alapján, burgonyával készült kenyeret? Ha még nem, akkor most saját magad is elkészítheted az alábbi recept segítségével!

Hozzávalók:

Elkészítés:

Mossuk meg a burgonyát, forraljunk fel vizet egy kis sóval, ha felforrt beletesszük a krumplit. Keverjük össze a száraz élesztőt a cukorral, és 4 evőkanál krumplis vizet, és 1 evőkanál lisztet, majd hagyjuk a keveréket állni.

Hámozzuk meg a burgonyát, és pürésítjük. Keverjük össze a tört krumplit liszttel, majd jól dolgozzuk össze.Keverjük bele a sót, és kezdjük el gyúrni a tésztát.

Dagasztáskor adjunk hozá 2 evőkanál olajat. Miután állapodik  a tésztánk, gyúrjuk át egy munkalapon 10 percen keresztül. Ezután hagyjuk a tésztát 40 percik kelni egy olajozott tálban, amelyet előtte lefóliáztunk.

Ha letelt az idő, vegyük ki a tésztát, és tegyük rá egy jól meglisztezett munkalapra. Majd fedjük le egy öntöttvas fazékkal. Legalább 1 órán keresztül fog kelni.

Miután a kenyér megnőtt, megformázzuk, és beletesszük a tepsibe. 40 percig sütjük, az első 20 percben ne nyissuk ki a sütőt! A második 20 percben kinyithatjuk a sütőt, és megkenhetjük forró vízzel a kenyér tetejét, hogy kérge pirosra, és ropogósra süljön. Ezt összesen kétszer ismételjük meg!

A megsült kenyeret kivesszük, konyharuhába csomagoljuk, majd 1 óra múlva, amikor már teljesen kihűlt, fogyaszthatjuk.

 

2017-09-06 22:34:46 - Mindenegyben Blog