MindenegybenBlog

KIderült a szörnyű igazság !Ezért siklott ki az InterCity vonat a Keleti előtt!

Vonatkisiklás a Keleti pályaudvaron: Két törött csavar okozta a balesetet

  • augusztus 29-én, szerda éjjel vonatkisiklás történt a budapesti Keleti pályaudvaron, amelynek okairól az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezete adott ki előzetes jelentést. A vizsgálat megállapította, hogy a balesetet két törött csavar okozta, amelyek az egyik sínpárt rögzítették a váltó tolórúdjához.
  • A szakértők jelentése szerint a vonat érkezésekor a váltórúdnak át kellett volna állítania a sínpárt a helyes pályára, azonban a törött csavarok miatt ez nem történt meg. Ennek következtében a szerelvény átterelődött a szomszédos pályára, ahol éppen egy másik vonat haladt. A biztosítóberendezés a hibát nem érzékelte, ám szerencsére a mozdonyvezető észlelte a problémát, és vészfékezéssel megállította a vonatot, elkerülve a súlyosabb balesetet.

    A helyszíni vizsgálat során kiderült, hogy a két törött csavarból az egyik már régebben eltörhetett, mivel rozsdás volt, míg a másik valószínűleg a váltás közben tört el. A baleset során senki sem sérült meg, de az esemény felhívta a figyelmet a vasúti karbantartás fontosságára.

     

    A csavartörés helye – Forrás: MÁV/ÉKM

    A baleset után a Közlekedésbiztonsági Szervezet azonnal megkezdte a helyszíni szemlét és a szükséges vizsgálatokat. A begyűjtött bizonyítékok alapján megállapították, hogy mindkét vonat megfelelően lezárt vágányúton haladt be az állomásra, azonban a váltórúd hibás működése miatt az egyik vonat kisiklott.

    A vizsgálat célja, hogy feltárja a baleset pontos okait és levonja a szükséges tanulságokat, hogy hasonló események a jövőben ne fordulhassanak elő. A Közlekedésbiztonsági Szervezet a vizsgálat lezárultával nyilvános zárójelentést készít, amelyet közzétesznek a szervezet honlapján.

    2024-08-29 14:09:22 - Mindenegyben Blog