MindenegybenBlog

Kiadták a vészjelzést: brutális tél várható – itt a legfrissebb előrejelzés

Kiadták a vészjelzést: brutális tél várható – itt a legfrissebb előrejelzés

Az idei tél az előrejelzések szerint jóval keményebb lehet, mint a tavalyi, és már most megfigyelhetők az időjárási változások, amelyek erre utalnak. Bár a hosszú távú átlaghoz képest az idei tél valamivel enyhébb lehet, a La Niña jelenség hűvösebb időt hozhat Európába, és az október Északnyugat-Európában már a zordabb időjárás jegyében telik majd.

A szakértők szerint 83% esély van arra, hogy a La Niña – a Csendes-óceán ciklikus lehűlése – novemberben, decemberben és januárban kialakul, ami hidegebb és csapadékosabb időt eredményez.

A tél és a hó mennyisége

Az előrejelzések alapján a tél hideg lesz, sok csapadékkal és akár jelentős havazással. Ezt a feltételezést erősíti meg a múlt heti Boris vihar is, amely 1,5 méter havat zúdított az osztrák Alpokra. Októberben több vihar is elérheti Észak- és Nyugat-Európát, főként az afrikai magas nyomású rendszerek miatt. A szakértők szerint a hűvös idő a megszokottnál több havazást is hozhat, ami jelentős kihívásokat jelent majd a mindennapokban.

Búcsút inthetünk a szép őszi időnek

Már a következő napokban is búcsút mondhatunk a napsütésnek, ugyanis egy mediterrán ciklon határozza meg az időjárást. Szombatig országszerte felhős, borongós napokra kell számítani, sok csapadékkal. Szerdán elsősorban a Dunántúlon várható 30-40 milliméter eső, csütörtökön délen és keleten lesz kiadós esőzés. Pénteken újabb hulláma érkezik a csapadéknak, amely szombaton is folytatódhat, főként északkeleten.

A csapadékmennyiség október első hetében helyenként elérheti vagy akár meghaladhatja az 50-60 millimétert, ami közelíti a hónap egészére vonatkozó átlagos mennyiséget. A Dunántúlon a legtöbb helyen a csapadék már október első napjaiban elérheti az 51 millimétert.

JelFokEseményLeírásEső 

Mit hoz a tél?

A meteorológusok szerint az idei tél várhatóan zordabb és hűvösebb lesz a tavalyinál. Bár még van esély arra, hogy a tél enyhébb legyen a 30 éves átlagnál, a jelenlegi előrejelzések hideg és havas hónapokat jósolnak. A viharos időjárás és az erős szél komoly kihívásokat okozhat, így érdemes időben felkészülni. A hó mennyisége az év végéhez közeledve növekedhet, így a hideg időszak jelentős havazásokkal érkezhet.

Az időjárási előrejelzésekre és figyelmeztetésekre érdemes figyelni a következő időszakban, és felkészülni a tél által hozott kihívásokra.

2024-10-01 17:31:35 - Mindenegyben Blog