MindenegybenBlog

Itt a vége! Pár órája erősítették meg a hírt Gálvölgyi Jánosról

Lezárult a vizsgálat Gálvölgyi János ügyében - itt a vége

A mentésirányítók hibája súlyosan veszélyeztetheti az életeket, ezért az OMSZ folyamatosan fejleszti a szakmai támogatásukat. Az OMSZ belső vizsgálata szerint a május 10-én délelőtt beérkezett segélyhívásnál nem jól döntöttek a mentésirányítók.

A Naphire.hu cikke szerint Gálvölgyi János esete miatt többeket is elmarasztaltak, és intenzív továbbképzést tartanak számukra. Gálvölgyi János rosszul lett otthon, de hiába hívták a mentőt, végül a lányai vitték be a kórházba.

Győrfi Pál szóvivő szerint a részletes vizsgálat (hanganyag, számítógépes adat, mentőkapacitás elemzése, érintettek meghallgatása) is megerősítette, hogy a segélyhívást fogadók nem jól döntöttek.

Az első hiba az volt, hogy az esetet nem sorolták az életveszélyes kategóriába (P1 riasztás), így bár volt riasztható rohamkocsi, azt nem indították el azonnal. A másik hiba az volt, hogy a többszöri hívásoknál nem megfelelően kommunikáltak.

A felelősség megállapítása után elmarasztalást kaptak.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta, hogy Gálvölgyi János esetében nem volt egyértelmű a közvetlen életveszély jelei alapján, de ilyenkor mindig a súlyosabb lehetőséget kell figyelembe venni. Győrfi Pál azt is közölte, hogy még a nyáron minden mentésirányítónak kétnapos, intenzív továbbképzést szerveznek. A kurzus jogi, kommunikációs, pszichológiai, mentés-szakmai elemeket, valamint gyakorlatokat is magában foglal majd.

Gálvölgyi János premierre készül, élvezi a nyári kánikulát, és köszöni jól van. Úszik, olvas, és néhány napos nyaralásokat tervez szeptemberig, amikor újra színpadra áll majd – mondta híradónknak. Májusban a mentőszolgálat két mentésirányítót is elmarasztalt, miután a színész rosszullétekor nem ért ki hozzá időben a mentő. A Magyar Mentődolgozók Szövetségének alelnöke szerint viszont amíg létszámhiány van, és túlterheltek a mentősök, kódolva vannak a hasonló hibák.

2023-07-19 14:47:22 - Mindenegyben Blog