MindenegybenBlog

Ilyen idő lesz októberig. ILYET MÉG NEM LÁTTÁL! Évtizedek óta nem volt olyan AMI MOST JÖN! ILYEN LESZ a szeptember vége október eleje időjárása

Napos idő és kellemes meleg: 23-25 fokos maximumok érkeznek

Az előttünk álló napokban az időjárás kedvezően alakul mindazok számára, akik még kihasználnák a nyár utolsó pillanatait. Napos idő várható, a nappali hőmérsékletek pedig 23-25 Celsius-fok között alakulnak. Ideális alkalom nyílik szabadtéri programokra, kirándulásokra vagy egyszerűen csak élvezni a napsütést a szabadban.

Hőmérséklet és éjszakai időjárás

Bár a napos órák száma csökken, a hőmérséklet továbbra is kellemes marad. A délutáni órákban a hőmérséklet 20 fok fölé emelkedik, így az őszi hónapokban is élvezhetjük a viszonylag meleg napokat. A megnövekedett felhőzet miatt az éjszakák sem lesznek annyira hidegek, mint az előző felhőtlenebb időszakban, így az éjszakai hőmérsékletek is mérsékeltebbek lesznek.

Változás jön a jövő héttől

A jövő hét közepétől azonban változásra számíthatunk. Egészen szeptember végéig egy újabb esősebb szakasz várható, mely során a csapadék mennyiségét még nem lehet pontosan előre jelezni. Annyi azonban biztos, hogy a napsütéses órák száma csökkenni fog, és kevés napsütés ígérkezik ebben az időszakban.

Hatalmas a baj: Víz alá került a magyar település a Duna felső szakaszán (+fotók)

A dunai árvíz elárasztotta Vének települését

Vének, a Győrtől mindössze 14 kilométerre fekvő település, teljesen víz alá került a Duna áradása miatt. A mindössze 154 fős falut a Nagy-Duna és Mosoni-Duna találkozásánál található, így különösen veszélyeztetett a folyók áradása idején. A drónfelvételeken jól látszik, hogy a települést teljes egészében elárasztotta a medréből kilépő folyó.

A legsúlyosabban érintett területek közé tartozik a Rózsa és Ibolya utca, ahol megközelítőleg 60-70 nyaraló található. Az ott élőket a hatóságoknak ki kellett költöztetniük, mivel az árvíz lakhatatlanná tette otthonaikat. A rendőrség megérkezett a helyszínre, és a polgármester engedélye nélkül senki sem léphet be a település ezen részére a biztonsági intézkedések miatt.

Bár a helyiek hozzászoktak az áradásokhoz, ez az áradás különösen súlyosnak bizonyult. Az elmúlt években a település viszonylagos nyugalomban élt, de korábban gyakoriak voltak az árhullámok, amelyek időnként hónapokon át elárasztották az utcákat. A mostani árvíz azonban ismét komoly kihívások elé állította a közösséget, és a lakóknak ismét szembe kellett nézniük azzal a valósággal, hogy az árvíz bármikor visszatérhet.

Az érintettek remélik, hogy az árvíz hamarosan visszahúzódik, és megkezdhetik az otthonok helyreállítását, bár a helyzet súlyossága miatt ez hosszabb időt is igénybe vehet.

 

 

Vének, 2024. szeptember 17.A drónnal készült felvételen az áradás miatt vízben álló házak a Duna árterében, Vének üdülőövezetében 2024. szeptember 17-én.MTI/Jánossy Gergely

 

EKÖZBEN ROMÁNIÁBAN:

2024-09-18 06:04:17 - Mindenegyben Blog