Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Így történhetett a tragédia, megszólalt Bernát édesanyja: Menekülni próbált, de nem tudott
Mindenegyben Blog - 2022. január 03. (hétfő), 20:10

Így történhetett a tragédia, megszólalt Bernát édesanyja: Menekülni próbált, de nem tudott (3. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2022 jan 03

Mielőtt kinyitnánk, előbb a kézfejünkkel nézzük meg az ajtók hőmérsékletét. Soha ne az ujjunkat vagy a tenyerünket használjuk, mert megéghet, és utána nem fogjuk tudni használni menekülésre vagy létramászásra.

Kiabáljunk hangosan: „TŰZ VAN”) a mélyen alvó szomszédok életét is menthetjük meg vele.

Hirdetés
[ ]

Ha a lépcsőházat sűrű füst borítja, ne próbáljunk meg azon keresztül menekülni, inkább csukjuk be a bejárati ajtót, hiszen ilyen helyzetben akár két emelet magasból sem mindig van esély a túlélésre. A hagyományos liftek használata ilyenkor életveszélyes, léteznek azonban biztonsági liftek, ezek ilyenkor is használhatók.

Ha mi magunk már nem vagyunk életveszélyben, a többi lakó biztonságos menekülésének érdekében próbáljuk szellőztetni a lépcsőházat, és ha tudjuk, zárjuk el az tűzzel érintett lakás, ház gázfőelzáróját (a gázóra fölött, illetve családi ház esetén a ház oldalán becsatlakozó gázvezetéken van) és az elektromos áram főkapcsolóját.

Végzetes tévhitek:

Gyakori hiba konyhai tüzek esetében, hogy a túlhevült, meggyulladó étolajat vízzel próbálják meg eloltani az emberek, de mivel a víz sűrűbb az olajnál, az lesüllyed az edény aljára. Az égő olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, ami már jóval könnyebb az olajnál, ettől az égő olaj szinte kirobban az edényből, az ott tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, és a konyhában lévő tárgyak is meggyulladhatnak.

Hirdetés

Ezért úgy járunk el helyesen, ha az égő lábosra, olajsütőre fedőt teszünk – így az égés azonnal megszűnik –, majd zárjuk el a tűzhelyet. További jó tanács, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt, bár nem valószínű, hogy ezzel felszereljük konyhánkat. Az ideális persze az lenne, ha a konyhában tartanánk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.

Hatalmas lángok, robbanásveszély esetén ne próbáljunk a lakásba, házba gondolkodás nélkül visszamenni, mert sajnos az átgondolatlan mentőakciók sokszor csak újabb áldozatokat követelnek. Jó példa erre az a vértesszőlősi család, amelynek kazánjánál január 31-én hajnalban csaptak fel a lángok. Jelzett a riasztó, így a házaspár és gyermekeik felébredtek, majd elhagyták az épületet, de az apa visszament, hogy megakadályozza a tűz terjedését. Végül a rendőrök hozták ki a házból füstmérgezéssel és égési sérülésekkel. Éppen időben, a mentőorvos szerint ugyanis ha öt perccel tovább marad bent, talán már nem lehet megmenteni az életét.

Összegezve:

a lakástüzek jelentős része megfelelő odafigyeléssel, a gyermekek, idősek figyelemfelhívásával megelőzhető. Mindenesetre célszerű a saját és működőképes, gyorsan elérhető tűzoltó készülék.

Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés