Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
Így történhetett a tragédia, megszólalt Bernát édesanyja: Menekülni próbált, de nem tudott
Mindenegyben Blog - 2022. január 03. (hétfő), 20:10

Így történhetett a tragédia, megszólalt Bernát édesanyja: Menekülni próbált, de nem tudott (2. oldal)

Hirdetés
Hirdetés
2022 jan 03

Ügyeljünk rá, hogy gyertya, mécses vagy akár adventi koszorú ne kerüljön a közelébe, figyeljünk arra is, hogy egy esetleges huzat ne fújja a nyílt láng felé a függönyünket. De veszélyforrás lehet az éjjeli lámpára terített, sötétítésre használt textília, hiszen azt a lámpa izzószála által fejlesztett hő akár meg is gyújthatja. Ha már a világításnál tartunk: a spotlámpák igen magas hőfokkal működnek, tehát ügyeljünk rá, hogy éghető anyag ne érjen hozzájuk, hiszen a sugárzott hő képes a közelben lévő anyagokat meggyújtani.

Az alamuszi bútorkárpit és szőnyeg

Veszélyforrást jelent természetesen a zárt térben cigarettázás is. Az ágyban, fotelban, kanapén nem ajánlatos elalvás előtt rágyújtani, mert az alvás közben a kézből kihulló égő cigaretta éghető anyagra hullhat. Szerencsés esetben csak kiégeti az ágyneműt, kárpitot, szőnyeget vagy bútort, de az is megeshet, hogy tüzet okoz a parázslás. Szerencsére a vastagabb, sűrű szövésű kárpitanyagok, szőnyegek kevésbé gyúlékonyak, különösen a kevert anyagból készültek. Mivel nehezebben égnek, előbb többnyire csak parázslanak, például a cigarettából kihulló izzó dohányszálak hatására. A lappangó parázsgócot azonban egy kisebb légáramlat is felerősítheti, és lángra kaphat a fotel, kanapé, ágy vagy ágynemű. Az ilyen anyagok erős füstképződéssel égnek, ám a jellegzetesen kellemetlen szag még idejében figyelmeztethet bennünket. Ilyenkor még elég egy vödör víz vagy jobb híján egy alaposan bevizezett (nem műszálas) takaró a tűz elfojtásához, de fontos lehet az otthonunkban tartott tűzoltó készülék is.

Hirdetés
[ ]

A fűtőberendezések veszélyei

Emellett a fűtési berendezések is veszélyt jelenthetnek. Az elektromos hősugárzót vagy a gázzal működő fűtőberendezést úgy helyezzük el a lakótérben, hogy éghető anyag még véletlenül se érhessen hozzá, azok kellő távolságban legyenek. Az ismét divatba jött kandalló vagy cserépkályha környezetében ne tároljuk könnyen éghető tárgyakat, mert a kipattanó szikra tüzet okozhat. Ügyeljünk arra, hogy éghető folyadékokat (benzin, lakkhígító, körömlakklemosó, etanol, sebbenzin stb.) se tartsunk a fűtőberendezés közelében, mert azok szobahőmérsékleten is könnyen párolognak, és gőzük gyúlékony. Ezeket a gőzöket egy szikra könnyen lángra lobbanthatja.

Nagyon fontos, hogy fűtőberendezésen ne szárítsunk ruhát. A használatban lévő gázkonvektor burkolata olyan magas hőmérsékletet is elérhet, amely a ráterített ruhát meggyújthatja. A vasalót is fokozott figyelemmel használjuk, ne hagyjuk a ruhaneműn huzamosabb ideig. A modern, zárt égésterű gázkazánok ellenben nem jelentenek veszélyt a környezetre, hiszen az égéstér a készülék belsejében van, a lakóépületen kívülről kapja az égéshez szükséges oxigént, azaz nem a lakás/ház légteréből szívja a levegőt, és az égéstermékek sem jutnak be a lakásba.

A paneltüzek okai

Hirdetés

A panelházak túlnyomó többsége a 60-70-es években épült, ezért számos jelenleg hatályos tűzvédelmi előírás nem vagy csak részben teljesül. Mindehhez a panelrekonstrukció hiánya és az utólagos hőszigetelések problémái járulnak. A paneltüzek fő oka az, hogy a kis alapterületű lakásokban és tárolókban jelentős mennyiségű éghető anyag van tárolva, amikor pedig egy-egy lakás vagy épületrész kigyullad, a közműaknában futó központi elszívón keresztül a tűz akadálytalanul tud terjedni. Ráadásul a légcserén túl az elszívó a vezetékbe szívja a konyhai égéstermékeket is, amelyek a vezeték falán lerakódnak. Ez a zsíros éghető felület és a lakástűz esetén keletkező forró levegő “beszívódása” okozza a szellőzőn keresztüli tűzterjedést. A másik fő probléma, hogy az épületek állapotának leromlása miatt a füstelvezetés nem kielégítő. A füsttel telítődő lépcsőház pedig a menekülést gátolja.

Hogyan hagyhatjuk el komoly túlélési eséllyel lakásunkat, ha az égő pokollá válik?Mit tegyünk, és mit ne tűz esetén?

Arra, hogy a normális esetben biztonságot jelentő otthonunk lángokban áll, nem lehet rendesen felkészülni. Minden személyes kincsünk elveszíti ilyenkor a jelentőségét. Marad az életösztön, és jó esetben a tájékozottság.

Először is természetesen hívjuk a tűzoltóságot a 105-ös számon, ám nem mindegy, hogyan. „Adjuk meg a pontos címet, a nevünket, ha tudjuk, azt is, hogy mi ég, és hányan vannak veszélyben

A családnak, a háznak legyen menekülési terve a különböző helyiségekben jelentkező tüzekre, amit minden családtaggal, lakóval előre meg kell beszélni, ha pedig ténylegesen vészhelyzet van, a menekülés során biztosítsunk elsőbbséget a kicsiknek, időseknek, várandósoknak és mozgáskorlátozottaknak. A füst gyilkos tud lenni, ezért szorítsunk az orrunk, szánk elé nedves textilt. Próbáljunk lehajolva, kúszva menekülni, ott ugyanis nagyobb biztonságban vagyunk a fentről terjengő forró füstgázoktól. A lépcsőkön haladva figyeljünk az előttünk menekülőre, ha elesik, a mögöttünk jövőket állítsuk meg és segítsünk az elesőnek, nehogy átgázoljanak rajta.

A cikknek még nincs vége, lapozz!
Hirdetés
Megosztás a Facebookon
Hirdetés
Hirdetés