MindenegybenBlog

Hirtelen összeesett és meghalt egy 17 éves sportoló, óriási felháborodást váltott ki a halála.

Zhang Zhijie, a 17 éves kínai tollaslabdázó tragikus halála óriási felháborodást váltott ki a kínai közösségi médiában. Az ifjúsági mérkőzésen fiatal sportoló váratlanul összeesett a pályán, majd a kórházba szállítást követően elhunyt - számolt be róla a BBC.

Az esetről készült felvételeken - amelyeket széles körben megosztottak az interneten - látszik, hogy körülbelül 40 másodpercet vártak a mentősök, mielőtt Zhanghoz siettek volna.

A tisztviselőket heves kritika érte, és kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy gyorsabb orvosi beavatkozással meg lehetett volna-e menteni a fiatal életét.

Az indonéziai tollaslabda-szövetség, a PBSI később közölte, hogy hirtelen szívmegállás okozta a sportoló halálát.

A Badminton Ázsia Junior Bajnokság mérkőzésére vasárnap került sor az indonéziai Yogyakarta városában, ahol Zhang a japán Kazuma Kawano ellen játszott.

Miután Zhang összeesett, a videón egy férfi látható, aki a segítségére siet, de megállt a pályán, és úgy tűnik, hogy további utasításokért a pályán kívülre néz.

A PBSI szóvivője később elmondta az újságíróknak, hogy az orvosi csapatoknak egy olyan szabályt kellett követniük, amely szerint a játékvezető engedélye szükséges a pályára lépéshez.

"Ez összhangban van a minden nemzetközi tollaslabdatornára vonatkozó előírásokkal és eljárási normákkal" - mondta.

A Badminton Asia, a sportágat irányító Badminton Világszövetség regionális ága azt közölte, hogy Zhangot két percen belül mentőautóba helyezték és kórházba szállították.

A PBSI most azt tervezi, hogy felkéri a szövetséget ennek a szabálynak az újraértékelésére, hogy az "sokkal inkább szituációfüggő legyen, hogy gyorsabban lehessen cselekedni, hogy a sportolók megmenekülhessenek, ha a jövőben hasonló eset történik".

A Weibo közösségi médiaplatform kínai felhasználóinál azonban kirobbant a düh, és sokan széles körben elítélték a szabályt.

"Mi a fontosabb - a szabályok vagy valakinek az élete?"

- állt egy kommentben, amelyet több ezren lájkoltak.

"Elszalasztották az "aranyat érő időt", hogy megmentsék őt?" - állt egy másik kommentben a Zhang halálával kapcsolatos hashtag alatt, amely napok óta trend a Weibón.

Mások felszólították a Tollaslabda Világszövetséget, hogy "vizsgálja felül" a szabályokat: "Miért van szükség engedélyre, amikor életek forognak kockán?".

A kínai állami média, a Hszinhua kedd reggel közzétett egy kommentárt, amelyben azt írta, hogy az eset "kritikus kérdéseket vetett fel" a sporteseményeken alkalmazott vészhelyzeti eljárásokkal kapcsolatban.

"Függetlenül attól, hogy a szabályokat hogyan fogalmazzák meg, vagy hogy a bírók hogyan bíráskodnak,mindig az életet kell a legfőbb szabályként kezelnie a játéktéren" - áll a közleményben.

Zhangot a sportág feltörekvő csillagaként tartották számon, és halála sokakat felzaklatott, rengetegen gyászolják.

A Badminton Asia azt közölte, hogy "mérhetetlenül szomorú", és hozzátette, "a tollaslabda világ egy tehetséges játékost veszített el".

2024-07-03 20:49:15 - Mindenegyben Blog