MindenegybenBlog

đŸ˜± Hatalmas felhĂĄborodĂĄsa a szĂŒlƑk körĂ©ben : Az iskolakezdĂ©st oktĂłberre tolnĂĄk a hƑsĂ©g miatt!

Kiakadtak a szĂŒlƑk: Az olasz iskolakezdĂ©st oktĂłberre tolnĂĄk a hƑsĂ©g miatt

NĂ©hĂĄny olaszorszĂĄgi szakszervezet Ă©s egyesĂŒlet levĂ©lben fordult az oktatĂĄsi miniszterhez, hogy a klĂ­mavĂĄltozĂĄs okozta extrĂ©m nyĂĄri hƑsĂ©gre valĂł tekintettel kĂ©sƑbbre, akĂĄr szeptember közepĂ©re vagy oktĂłber elejĂ©re toljĂĄk az iskolakezdĂ©st – Ă­rja az ANSA hĂ­rĂŒgynöksĂ©g. A kĂ©rĂ©s elsƑsorban a gyerekek Ă©s a tanĂĄrok vĂ©delme Ă©rdekĂ©ben szĂŒletett, mivel a pedagĂłgusok egy jelentƑs rĂ©sze mĂĄr idƑsebb, Ă©s nehezen viselik az extrĂ©m idƑjĂĄrĂĄsi körĂŒlmĂ©nyeket.

OlaszorszĂĄgban a tanĂ©v kezdete rĂ©giĂłnkĂ©nt eltĂ©rƑ lehet, hiszen a döntĂ©s nem teljesen központi, hanem a helyi sajĂĄtossĂĄgokat figyelembe vĂ©ve dƑl el. Így pĂ©ldĂĄul, ha egyes rĂ©giĂłkban mĂ©g pompĂĄs az idƑ szeptember elejĂ©n, mint SzicĂ­liĂĄban, ott akĂĄr kĂ©sƑbb is elkezdƑdhet a tanĂ­tĂĄs. Ezen tĂșl a helyi ĂŒnnepeket Ă©s fesztivĂĄlokat is figyelembe veszik a tanĂ©vkezdĂ©s idƑzĂ­tĂ©sĂ©nĂ©l.

A 2024/25-ös tanĂ©v hivatalosan szeptember elejĂ©n indulna, Ă©s jĂșnius közepĂ©ig tartana, de a mostani kezdemĂ©nyezĂ©s miatt a nyĂĄri szĂŒnet mĂ©g hosszabbra nyĂșlhat.

Az olasz szĂŒlƑk azonban nem fogadtĂĄk jĂłl az ötletet. Sokan mĂĄr most is tĂșl hosszĂșnak talĂĄljĂĄk a hĂĄrom hĂłnapos nyĂĄri szĂŒnetet, ami anyagilag Ă©s logisztikailag is megterhelƑ. A drĂĄga nyĂĄri tĂĄborok Ă©s az egyĂ©b költsĂ©gek sok csalĂĄd szĂĄmĂĄra elviselhetetlennĂ© teszik a hosszĂș szĂŒnetet, Ă©s a szĂŒlƑk kĂ©nytelenek zsonglƑrködni a munka Ă©s a gyerekfelĂŒgyelet között. Több alĂĄĂ­rĂĄsgyƱjtĂ©s is indult az iskolakezdĂ©s kĂ©sleltetĂ©se ellen, egyikĂŒk mĂĄr 60 ezer alĂĄĂ­rĂĄst is elĂ©rt.

A szĂŒlƑk szerint a hosszĂș iskolai szĂŒnet növeli az egyenlƑtlensĂ©geket, Ă©s nincs jĂł hatĂĄssal a tizenĂ©vesekre, miközben a szĂŒlƑk szĂĄmĂĄra egyre nehezebb összeegyeztetni a munkĂĄt Ă©s a csalĂĄdi Ă©letet.

– MiĂ©rt lenne jĂł MagyarorszĂĄgon is kĂ©sleltetni az iskolakezdĂ©st?

Az olasz szakszervezetek Ă©s szĂŒlƑk felhĂĄborodĂĄsa kapcsĂĄn merĂŒlt fel, hogy a klĂ­mavĂĄltozĂĄs miatti extrĂ©m nyĂĄri hƑsĂ©g miatt kĂ©sƑbbre toljĂĄk az iskolakezdĂ©st. MĂ­g OlaszorszĂĄgban rĂ©giĂłs szinten döntenek a tanĂ©v indulĂĄsĂĄrĂłl, MagyarorszĂĄgon is Ă©rdemes lenne elgondolkodni ezen a lehetƑsĂ©gen. Íme 10 ok, amiĂ©rt hazĂĄnkban is elƑnyös lenne a szeptemberi iskolakezdĂ©s helyett egy kĂ©sƑbbi idƑpont:

  • Elviselhetetlen hƑsĂ©g: Az utĂłbbi Ă©vekben MagyarorszĂĄgon is egyre gyakoribbak a szeptember eleji hƑhullĂĄmok, amelyek megnehezĂ­tik a diĂĄkok Ă©s a tanĂĄrok szĂĄmĂĄra a koncentrĂĄciĂłt Ă©s a tanulĂĄst. Egy kĂ©sƑbbi iskolakezdĂ©s lehetƑvĂ© tennĂ©, hogy a tanĂ©v kezdetĂ©n kellemesebb idƑjĂĄrĂĄs fogadja Ƒket.
  • Iskolai infrastruktĂșra: Sok magyar iskola nincs megfelelƑen felszerelve lĂ©gkondicionĂĄlĂłval, Ă­gy a tantermekben rendkĂ­vĂŒl meleg lehet. A kĂ©sƑbbi kezdĂ©s csökkentenĂ© az extrĂ©m hƑsĂ©g okozta kĂ©nyelmetlensĂ©geket Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi problĂ©mĂĄkat.
  • Hosszabb nyĂĄri programok: A nyĂĄri tĂĄborok Ă©s egyĂ©b szabadidƑs programok meghosszabbĂ­tĂĄsa lehetƑsĂ©get adna a gyerekeknek, hogy több idƑt töltsenek szabadtĂ©ri tevĂ©kenysĂ©gekkel, Ă©s jobban felkĂ©szĂŒljenek a tanĂ©v kihĂ­vĂĄsaira.
  • EgĂ©szsĂ©gmegƑrzĂ©s: A hƑsĂ©g okozta egĂ©szsĂ©gĂŒgyi problĂ©mĂĄk, mint pĂ©ldĂĄul a hƑguta Ă©s a kiszĂĄradĂĄs, elkerĂŒlhetƑk lennĂ©nek, ha a tanĂ©v kĂ©sƑbb kezdƑdne, amikor az idƑjĂĄrĂĄs mĂĄr enyhĂ©bb.
  • Több idƑ a csalĂĄdoknak: A nyĂĄri szĂŒnet meghosszabbĂ­tĂĄsa lehetƑsĂ©get adna a csalĂĄdoknak, hogy több idƑt töltsenek egyĂŒtt, akĂĄr nyaralĂĄssal, akĂĄr mĂĄs közös tevĂ©kenysĂ©gekkel, anĂ©lkĂŒl hogy a szeptemberi iskolakezdĂ©s miatt sietniĂŒk kellene.
  • MezƑgazdasĂĄgi munka: VidĂ©ken Ă©lƑ diĂĄkoknak több idejĂŒk lenne a mezƑgazdasĂĄgi munkĂĄkban valĂł segĂ­tsĂ©gre, ami sok csalĂĄd szĂĄmĂĄra anyagilag is elƑnyös lehet.
  • Turizmus tĂĄmogatĂĄsa: A hosszabb nyĂĄri szĂŒnet elƑsegĂ­tenĂ© a belföldi turizmust, mivel a csalĂĄdoknak több idejĂŒk lenne utazni, ez pedig gazdasĂĄgilag is pozitĂ­v hatĂĄssal lehetne az orszĂĄgra.
  • FelkĂ©szĂŒlĂ©si idƑ: A tanĂĄrok szĂĄmĂĄra is több idƑ ĂĄllna rendelkezĂ©sre a tanĂ©v elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re, beleĂ©rtve az Ășj tananyagok kidolgozĂĄsĂĄt Ă©s az oktatĂĄsi eszközök beszerzĂ©sĂ©t.
  • Tanterv rugalmassĂĄga: A tanĂ©v kĂ©sƑbbi kezdĂ©sĂ©vel több lehetƑsĂ©g nyĂ­lna a tanterv ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄra, rugalmasabbĂĄ tĂ©telĂ©re, figyelembe vĂ©ve az Ășj kihĂ­vĂĄsokat Ă©s a tanulĂłk igĂ©nyeit.
  • Csökkentett stressz: A hosszabb nyĂĄri szĂŒnet lehetƑsĂ©get adna a diĂĄkoknak Ă©s a tanĂĄroknak is, hogy jobban kipihenjĂ©k magukat, csökkentve a szeptemberi iskolakezdĂ©s okozta stresszt.
  • Mindezek alapjĂĄn MagyarorszĂĄgon is Ă©rdemes lenne megfontolni a kĂ©sƑbbi iskolakezdĂ©s lehetƑsĂ©gĂ©t, hogy a diĂĄkok Ă©s a tanĂĄrok is egyarĂĄnt jobban felkĂ©szĂŒlhessenek a tanĂ©vre, Ă©s elkerĂŒljĂ©k az extrĂ©m hƑsĂ©g okozta problĂ©mĂĄkat.

    2024-08-28 14:41:54 - Mindenegyben Blog