MindenegybenBlog

Hasi puffadás: Így lehet megszüntetni az orvos tudomány nélkül

A puffadás már olyan sok embert érint, hogy fellépése rég nem szokatlan dolog, mégis kínos és kellemetlen tud lenni. Fő kiváltója a nem megfelelő táplálkozás, így bizonyos étkezési szabályok betartása és speciális fűszerek alkalmazása a legtöbb esetben az úgynevezett flatulencia (felfúvódás) tartós megszűnéséhez vezet.

1. Az étrend átállítása

Kerüljük a rengeteg élelmiszeradalékot és értéktelen összetevőt tartalmazó késztermékeket. A fagyasztott és cukrozott termékek is megterhelik az amúgy is érzékeny emésztőrendszert. Figyeljük meg, hogy például egyes gabonafélékre és/vagy tejtermékekre, vagy éppen gyümölcsökre reagálunk-e fokozott felfúvódással, így kizárhatjuk az élelmiszerintoleranciát. Összességében részesítsük előnyben a tápanyagokban gazdag bázikus étrendet.

 

2. Az élelmiszerek helyes kombinálása

Nem arról van szó, hogy az állítólagos gázképzőket – de alapjában véve egészséges élelmiszereket, mint pl. a bab, káposztafélék, hagyma, alma, szilva, cseresznye stb. – kerüljük. Sokkal fontosabb – legalábbis a puffadásra hajlamos emésztőrendszernek –, hogy vegyünk figyelembe bizonyos kombinációs szabályokat. Ekkor ugyanis a nevezett élelmiszerek anélkül fogyaszthatók, hogy felfúvódást okoznának. A táplálékot csak akkor tudjuk helyesen és probléma nélkül megemészteni, ha a helyes sorrendben fogyasztjuk azokat. A megfelelő sorrendet az egyes élelmiszerek emésztési ideje adja. Az étkezéseket először a gyorsan megemészthető táplálékkal kezdjük (pl. gyümölcs), míg a nehezen emészthető ételek maradjanak utoljára (pl. hús).

3. Helyes elkészítési mód

A „kritikus” élelmiszerek elkészítésénél használjunk puffadást gátló fűszereket. A lencséhez pl. a római kömény illik, a kenyértésztába pedig tehetünk édesköményt, ánizst, koriandert. Ha száraz hüvelyeseket főzünk, a főzővizet öntsük le róla, mert abban különösen sok puffasztó hatóanyag található.

[LAPOZAS]

4. Édeskömény, ánizs és kapor

Igyunk édesköményteát. A mozsárban frissen tört édeskömény jobb, mint a filteres. Ha szeretjük, rághatjuk is az édesköménymagot, de az ánizs- és a kapormagot is. Ezek összetevői ellazítják az emésztőtraktus izomzatát, és az összegyűlt gáz feltűnésmentesen távozik. Ráadásul friss lesz a leheletünk is.

5. Gyömbér

Kitűnő lehetőség a puffadás megakadályozására a gyömbértea és a friss gyömbérgyökér fogyasztása. Adjunk ízlés szerint kevés (friss vagy szárított) gyömbért az ételeinkbe.

6. Petrezselyem

A petrezselyem is jó szer gázképződés ellen. Adjunk friss vagy szárított petrezselyemzöldet a salátákba, levesekbe, főzelékekbe és burgonyás ételekbe vagy egyéb étkekbe.

7. Béltisztítások

A rendszeres béltisztítás eltávolítja az erjedő ételmaradványokat, harmonizálja a bélflórát, és így biztosítja a felfúvódás enyhítését.

8. Fokhagyma

Hirdetés

A fokhagyma egy további jó és természetes szer gázképződés és felfúvódás ellen. Serkenti az emésztést, és hatékony a baktériumok, paraziták ellen is. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében friss fokhagymát használjunk.

9. Pitypangtea

A szélesen elterjedt pitypangnak számos egészségügyi előnye van, amelyekhez a puffadás enyhítése is tartozik. Igyunk pitypangteát, keverjünk friss pitypangot a salátánkba, vagy adjuk a szárított növényt fűszerként a főtt ételekhez.

10. Forró víz

Igyunk vizet – amilyen forrón csak tudjuk! Egy fél csésze már elegendő egyeseknél a puffadásellenes hatás eléréséhez.

11. Borsmentaolaj

Keverjünk két csepp borsmenta illóolajat egy fél csésze hideg vízbe, és ezt igyuk naponta 1-2-szer.

12. Mozgás

Mozogjunk többet! Az emésztőrendszer nem szereti az állandó mozdulatlanságot. Minél aktívabbak vagyunk, annál jobban működik az emésztés, és annál ritkábbak a felfúvódások.

2018-07-23 17:26:57 - Mindenegyben Blog