MindenegybenBlog

Halálos baleset! Hat éves kisfiú halt meg, mert kizuhant egy autóból az M1-esen - videó

VIDEÓ: Hat éves kisfiú halt meg, mert kizuhant egy autóból az M1-esen

Egy hétéves kisfiú meghalt miután kizuhant egy autóból az M1-esen Kocs közelében péntek délután. A sofőr valószínűleg túl gyorsan ment és nekiütközött egy nyergesvontatónak, ettől borult fel a kocsi. A kisfiú és édesanyja nem volt bekötve, kirepültek az autóból. A nő súlyosan megsérült, kórházba vitték.

A kisfiút még sikeresen újraélesztették a mentők. Helikopterrel kórházba szállították, ahol később meghalt. – közölte a Tények.

CÍMLAPFOTÓ:ILLUSZTRÁCIÓ!

Még mindig sokan nem kapcsolják be a biztonsági övet

Több mint hatszáz autóvezetővel, valamint utassal szemben intézkedtek a megyei rendőrök a háromnapos TISPOL-ellenőrzés idején, mivel nem volt bekapcsolva a biztonsági övük. Ennél több szabályszegőt csak Budapesten büntettek meg.

Országosan több mint négyezer olyan emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a közelmúltban megrendezett TISPOL-akció idején, akiknek nem volt bekapcsolva a biztonsági övük.

Budapest után a második legtöbb szabályszegővel, hatszáznegyveneggyel megyénkben találkoztak a rendőrök, és ennek több mint felével Szolnokon. A szomorú adatokat tetézi, hogy a TISPOL-akciót előre beharangozták, mégis magas volt a szabályszegők száma.

– Vitathatatlan a biztonsági öv életmentő szerepe – hangsúlyozta Szabó Ferenc százados, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztály forgalom-ellenőrző alosztályának vezetője.

– Egyes kutatások és a statisztikai adatok szerint is 55–60 százalékkal csökkenti a halálos kimenetelű balesetek számát, illetve a személyi sérülések súlyosságát. Ezért is vonatkozik rá olyan szigorú szabályozás.

– Ha ugyanis nem használjuk az övet, lakott területen belül tízezer, azon kívül pedig tizenötezer forintos közigazgatási bírság és három büntetőpont jár érte. Autópályán a bírság összege húszezer forintra emelkedik, melyet megtoldanak öt büntetőponttal.

– Ha a gyermekbiztonsági eszközök használata marad el, akkor tizenötezer forint a bírság, amit ha a helyszínen nem fizetnek ki, duplájára nő, vagyis harmincezer forintos szabálysértési bírságot szabnak ki, és három büntetőpont jár mellé.

– Ha valaki sokat közlekedik, és nem tartja be a passzív biztonsági eszközök használatára vonatkozó szabályokat, gyorsan összegyűjtheti a tizennyolc pontot, ami után hat hónapra szüneteltetik a járművezetői jogosultságot, mely ezt követően csak utánképzéssel szerezhető vissza.

– Abból is látszik, hogy fontos a biztonsági öv használata, hogy a jogalkotó nem ad a rendőröknek mérlegelési lehetőséget, nem engedhetik el a szabályszegőt egy figyelmeztetéssel, és a bírság összegétől sem térhetnek el, ami által a szabályszegés után járó szankció elkerülhetetlen – fejtette ki a százados.

A biztonsági öv használata 55–60 százalékkal csökkenti a halálos kimenetelű balesetek számát, és a személyi sérülések súlyosságát.Fotó: Shutterstock

Szabó Ferenctől megtudtuk, hogy a gyermekbiztonsági rendszer használata százötven centiméteres magasság alatt kötelező. Ha a gyermek meghaladta a százharmincöt centimétert, gyerekülésre már nincs szüksége, viszont ülésmagasítóra igen, hogy a biztonsági öv ne a nyakánál, hanem a mellkasán haladjon keresztül úgy, mint egy felnőtt magasságú személy esetében.

Első ülésen viszont csak százötven centiméternél magasabb gyermek utazhat, illetve három év alatti csecsemő babahordozóban, bekötve, forgalomnak háttal elhelyezve úgy, ha kikapcsoljuk a légzsák működését.

Fontos még tudni, hogy tizennégy éves kor felett mindenki maga felel azért, hogy be van-e kötve az öve, ugyanis ebben a korban már indulhat a gyermek ellen közigazgatási eljárás. Korábban, 2007 előtt a járművezetőé volt a felelősség, de a jelenlegi szabályozás szerint azt a személyt terheli a bírság, aki nem kapcsolta be a biztonsági övet.

Néhány tévhit ellenére, nincs olyan eset, amikor a hátsó ülésen ülve nem kell bekötni magunkat. Lakott területen kívül 1993 óta, lakott területen belül pedig 2001 óta kötelező a biztonsági öv használata a hátsó ülésen is.

[LAPOZAS]

– A TISPOL-akció idején intézkedés alá vont szabályszegők többsége egyáltalán nem használta az övet, de nem egy olyan járművel találkoztunk, amelyben használhatatlan, leszakadt vagy beakadt biztonsági öv volt.

– Olyan is előfordult, hogy meglátva az ellenőrzést, a sofőr gyorsan maga elé húzta az övet, hogy így vonja ki magát a rendőri intézkedés alól, de a hátul, gyermekülésben utazó gyermekét nem kötötte be.

– Találkoztunk olyan kismamával is, aki nem használta az övet, holott nekik is kötelező, sőt még fontosabb is, hiszen egy kisebb erejű ütközés során is rendkívül durva erőhatás éri a magzatot, és súlyos sérülést okozhat.

– A bekapcsolt állapotú öv vízszintes részét a pocak alatt, a másik szárát fölötte elvezetve, ugyanúgy megvédi a kismamákat, valamint a legdrágább kincsüket, a születendő kisbabát is.

– Emellett voltak, akik úgy próbálták kijátszani az autó figyelmeztető hangjelzését, hogy egy, a biztonsági öv helyére becsatolható eszközt használtak vagy maguk mögött kapcsolták be az övet, amivel egyértelműen csak saját magukat csapják be.

– Történt már olyan halálos baleset, ahol a sofőr mögött volt bekapcsolva az öv – emlékezett vissza Szabó Ferenc, aki hozzátette, hogy a KRESZ pontosan úgy fogalmaz, hogy a biztonsági öv becsatolásával kell a személynek rögzítenie magát, tehát nem elég az öv magunk mögött történő bekapcsolása, hanem a biztonsági öv funkciójának megfelelően történő használatával közlekedünk csak szabályosan és biztonságosan.

[LAPOZAS]

A fizikát nem lehet kijátszani

A rendőrség tapasztalatai szerint a kisebb településeken élők gyakran nem kötik be a biztonsági övet, ha helyben közlekednek, mert ismerik az utcákat, és csak az iskolába vagy a nagymamához mennek, három utcával arrébb.

– Ez a gyakorlat azonban helytelen, hiszen nincs különbség a kisebb településeken és a nagyvárosokban bekövetkező balesetek hatásai között, a fizika mindenhol működik.

– Éppen ezért mindig kapcsoljuk be az övet, még akkor is, ha csak pár száz métert megyünk. A jogszabály is kimondja, hogy a közlekedő jármű vezetőjének és utasainak használni kell a biztonsági övet és a gyermekbiztonsági rendszert – magyarázta Szabó Ferenc.

– Az elmúlt években egyébként nőtt az övhasználati arány, de még mindig sokan nem kötik be magukat. Habár úgy gondolom, korábban menőnek, divatosnak számított, ha valaki nem használta az övet, ma már azonban inkább az az elfogadott, ha bekötjük magunkat.

Úttörő szerepük volt a svédeknek

– Amerikában a második világháború után felgyorsult a gazdaság, az ipar, egyre nagyobbak és gyorsabbak lettek az autók, a szellemiségre pedig a szabadság volt jellemző. Így elutasították azt a kötöttség érzését, amit a biztonsági öv jelentett volna – mondta Szabó Ferenc.

– A biztonsági öv használata az 1940-es, 1950-es években fogalmazódott meg Amerikában, ahol először kétpontos övet fejlesztettek ki. A svédországi Volvo-gyár volt azonban az első, amely az 1959-ben szériában gyártott járműveibe hárompontos biztonsági övet szerelt.

– Nagyon lassan terjedt el viszont az alkalmazása, amit csak az 1968. évi Bécsi Egyezmény segített elő. Ennek köszönhetően 1971-től már minden újonnan forgalomba helyezett járműbe szereltek biztonsági övet, használata azonban még csak ajánlott volt.

– A világon elsőként Ausztráliában tették kötelezővé 1971-ben, hazánkban ez csak 1976-ban következett be, az akkori új KRESZ bevezetésével.

2023-07-01 09:46:53 - Mindenegyben Blog